Karadeniz’in doğa harikası yaylalarına yol yetmedi, sırada imar var

Bölge sakinlerinin tepkilerine karşın inatla süren “Yeşil Yol” çalışmaları için şimdi de yaylalar imara açılmak isteniyor. Yaylaların mera statüsünün kaldırılacağı belirtiliyor.

Karadeniz’in doğa harikası yaylalarını imara açmak için ilk adım atıldı. Rize Çamlıhemşin’de bölge sakinlerinin tepkilerine karşın süren “Yeşil Yol” çalışmaları için şimdi de yaylalar imara açılmak isteniyor. Bölge sakinlerinin avukatı İbrahim Demirci, Yeşil Yol çalışmalarının kış ortasında bile sürdürüldüğünü belirterek “İdare bu defa da, yaylaların mera statüsünü kaldırıyor. ‘Yeşil Yol’ projesinin devamı mahiyetinde; mera statüsünü kaldırıp turizme, imara açmak için doğayı yok etme telaşında” dedi.

Rize İl Özel İdaresi, bölge sakinlerine sessiz sedasız yolladığı yazıda, bölgedeki bazı yaylakların (mera) Yeşil Yol çalışmaları için vasfının değiştirilmesi konusunda görüş sordu. Çiftçilere hitaben hazırlanan yazıda konu olarak “Çamlıhemşin Kaplıca Mahallesi’nde yapılması planlanan Tirovit – Palovit – Samistal yolu için bazı yaylakların kamu yatırımlarınn yapılabilmesi için tahsis amacının değişikliği” yer aldı.

Oldubittiye getiriliyor

İbrahim Demirci, “Yeşil Yol’ Çamlıhemşin’de bulunan Samistal ve Kavrun yaylalarını nihayetinde birbirine bağladı. 2 bin 500 – 3 bin metre rakımdaki yol, adeta bir hançer gibi dağlar arasında kıvrılıyor. İdare bu defa da, yaylaların mera statüsünü kaldırıyor. Bu amaçla, kış mevsiminde Çamlıhemşin’de çok az kişi olduğunu bilmesine karşın, meranın kaldırılması için insanlardan imza topluyor. 3-5 imza ile oldu bittiye getirip kadim yaylaları mera olmaktan çıkarıp kadim gelenekleri toprağa gömmek istiyor. Ne için, ne adına? Hukuka bağlı bir idare ile değil, doğayı Kaçkarları, yok etmeye kararlı adeta seri bir katille karşı karşıyayız” diye konuştu.

‘Ağır veballer yüklüyor’

Tur şirketleri ile turizmcilerin birkaç ay önce özel idareyi ziyaret ettiklerini belirten avukat İbrahim Demirci şunları söyledi:

“Görüşmede tur şirketleri ve turizmciler Kaçkar Yayla yollarının nisan ayında ulaşıma açılması ve Yeşil Yol güzergâhına tesis inşaatlarına başlanmasına ilişkin taleplerini ilettiler. İklim değişikliğine karşı milyonlarca çocuk ‘İklim değişikliği nedeniyle eğer bir geleceğimiz olmayacaksa, neden okula gidiyoruz?’ diye sorarak eylem yaparken idarenin de bu çığlığı duyması gerek. İdare bunun yerine dağları, yaylaları kente çevirme uğraşıyla çocuklarımızın sırtına ağır veballer yüklüyor.”

Cumhuriyet/ Hazal Ocak
23.03.2019

Diğer Yazılar