Artvin’de bulunan Pilarget Vadisi, hidroelektrik santralı ve ormansızlaştırmanın ardından dere ıslahı adı altında beton kanalların tehdidinde. DSİ’nin ıslah projesine tepki gösteren Pilarget Doğa Derneği Başkanı Kurdoğlu, “Beton dökerek doğayı yok edecekler” dedi.
Artvin’in Arhavi ilçesinde bulunan Pilarget Vadisi HES ve ormansızlaştırmanın ardından DSİ’nin beton projelerinin tehlikesi altında. DSİ Artvin 26. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılmak istenen ‘Artvin Arhavi İlçesi Derecik, Ulukent, Balıklı,Üçırmak, Soğucak, Dülgerli ve Küçükköy köylerinin Kabisre Deresi Memba Kollarının Taşkın Kontrolu 1 Kısım’ projesine tepkiler sürüyor. Pilarget Doğa ve Yaşam Derneği Başkanı Hazım Kurdoğlu, “Derelerimizi tabutlara gömmek istiyorlar. Beton dökerek doğayı yok edecekler” dedi.
DSİ tarafından yapılmak istenen ve üç etaptan oluşan dere ıslahı projesinin birinci etabı 7 temmuzda ihalesi yapıldı. İhaleyi kazanan şirketin yakın zamanda açıklanması bekleniyor.
Projenin toplamda 14 kilometreden oluştuğunu, Pilarget Vadisi’nden geçen ilk etabının ise 5 bin 300 metre olduğunu belirten Kurdoğlu, “Arhavi’nin 7 köyüne yapılmak istenen beton kanallarla dereleri tabutlara gömmek istiyorlar. Bu proje buradaki doğal yaşamı ve tabiatı yok edecek” diye konuştu.
Halka sorulmadan projenin hayata geçirilmeye çalışıldığına dikkat çeken Kurdoğlu, “DSİ’ye bilgi edinme hakkı kapsamında dilekçe verdik. 15 günde cevaplamaları gerekirken 40 gündür yanıt verilmedi” diye konuştu.
Pilarget’in DSİ’nin projesinin dışında HES ve ormansızlaştırma tehlikesi altında olduğunu belirten Kurdoğlu, “Pilarget’te yapılmak istenen Saka I-II HES projesi yerel mahkeme, bilirkişi raporlarının ardından ÇED kararını iptal etti. Şirket, Danıştay’a taşıdı. Şirketin itirazlarını ön röportör geçersiz gördü. Yakın zamanda da Danıştay’ın bizim lehimize karar vermesini bekliyoruz. Yol açmak için ormanlarımız vahşi şekilde talan ediliyor, Tarihi Balıklı Ormanları talan ediliyor. Eskiden ormanları devlet vatandaştan korurdu, şimdi vatandaş devletten koruyor” diye konuştu.
TEK AMAÇ RANT
Kurdoğlu şöyle devam etti: “Derelere yapılan bu müdahale çay üretimini olumsuz etkileyecek. Çay ve tarlalarımız bu derelerden besleniyor.”
SUDAKİ YAŞAM YOK OLACAK
Dere ıslahı adı altında yapılan projelerin verdiği zararlara dikkat çeken Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi’nden Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu şu ifadeleri kullandı: “Bu projelerle kıvrıla kıvrıla inen dereleri tek ve dar bir kanala aldığınız zaman suyun hızı yükseliyor ve sellerin daha yıkıcı bir felakete dönüşmesi söz konusu oluyor. Derenin bütün ekolojik hizmetlerini ortadan kaldırıp atmak; balıkları ve tüm sucul yaşamı yok etmek demek oluyor bu. İhtiyacımız olanın doğadan ders almak olduğu ortaya çıkıyor.”
BirGün/Gökay BAŞCAN
9.09.2021