Yaşam savunucuları 7 yıl sonra beraat etti

Ordu Fatsa’da siyanürle altın işlemeciliğine karşı mücadele eden bölge halkı 7 yıl sonra beraat etti. Avukat, Emrah Duman kararın emsal niteliğinde olduğuna dikkat çekti.

2013 yılında Ordu’nun Fatsa ilçesinde ÇED süreciyle başlayan siyanürle altın işletmeciliğine yönelik halk tepki göstermeye başladı. Panel, basın açıklamaları, miting, çadır nöbeti gibi eylem ve etkinliklerle yaşam alanlarına sahip çıkan Ali Demirci, Güven Atabay, İsmet Atar, Şenel Yorulmaz, Kadir Özyurt, Yunus Ertopçu hakkında 2911 sayılı toplantı ve yürüyüş yasasına aykırılıktan soruşturma açıldı. Mahkeme bölge halkına 5 ay hapis cezası vererek kararı erteledi. Yapılan itiraz sonrası Anayasa Mahkemesi kararı bozdu. Fatsa 3. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki tekrar görülen dava sonucu bölge halkına beraat kararı verildi.

Maden bölgesinde yaşayan ve madene karşı mücadele eden Fatsa ve Ünye Doğa Koruma Platformu ve Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Eren Atasoy da şunları söyledi: “Fatsa Bahçeler Mahallesi’nde 2013 yılında aldığı ÇED’le siyanürlü altın ayrıştırma işlemine başlayan Altıntepe Madenciliğine karşı başlattığımız mücadelede birçok eylem gerçekleştirildi. 2015 yılında yapılan bir yürüyüşte Kaymakamlık önünde yapmamız gereken bir açıklamayı Fatsa Cumhuriyet Meydanı’na taşımıştır. Bununla ilgili açılan yedi arkadaşımıza dava açıldı. 5 yıl ertelemeli ceza aldılar ve Anayasa Mahkemesi berat verdi. Mücadeleye başladığımızda insanlara anlatmaya çalıştığımız madenin bölge için felaket olacağıydı. Bugün geldiğimiz süreçte ne kadar haklı olduğumuzu anladık. Bölge ağır metallerle boğuşuyor” dedi.

Yaşamımız tehdit altında

Fatsa Ünye Doğa Koruma Platformu ve Düzenleme Kurulu Üyesi İsmet Atar ise şu ifadeleri kullandı: “2015 yılında madene karşı yürüyüş yaptık. İzin almamıza rağmen bize ceza verdiler. İtiraz ettik. Anayasa Mahkemesi bizi haklı buldu. Doğamızı, toprağımızı öldürdüler; sıra bize geldi.”

Haber: BirGün
16.03.2022

Diğer Yazılar