Halkın Katılımı Toplantısı yapılmadı: Şirket sahibi ile Bakanlık temsilcisi aynı otomobilde

Ordu Gölköy’de taşocağı projesine ilişkin Halkın Katılımı Toplantısı, yapılamadı. Bakanlık temsilcisinin proje alanına şirket sahibinin otomobiliyle gittiği iddia edildi

Ordu Gölköy’e bağlı Yuvapınar Mahallesi’nde yapılması planlanan Patlatmalı Bazalt Ocağı projesinin Halkın Katılımı Toplantısı, yurttaşların tepkisi üzerine yapılamadı. Yurttaşlar, söz konusu projeye ilişkin ‘ÇED gerekli değildir’ kararına karşı açtıkları davayı kazanmış ve proje iptal edilmişti.

Ancak şirket, ruhsat alanını küçülterek yeniden Bakanlığa başvuru yaparak, ÇED sürecini başlatmıştı. Halkın Katılımı Toplantısı’na muhtarlar ve Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) yöneticileri de destek verdi. Bakanlık ile ÇED şirketinin çalışanları ve proje sahibi, toplantının yapılacağı yere geldi. Ancak halk, toplantı salonuna girmedi. Bakanlık avukatı, yöre sakinlerine toplantıya girmeleri konusunda ısrar etti. Halk ise, “Taşocağı istemiyoruz” diyerek tepki gösterdi. Ardından da toplantının yapılamadığına dair tutanak tutuldu. Söz konusu tutanağı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü temsilcileri imzaladı, ancak Bakanlık temsilcisi imzalamadı. Ayrıca Bakanlık temsilcisinin, proje alanına, şirket sahibinin otomobiliyle gittiği iddia edildi. Bölge sakinleri, bu duruma tepki gösterdi.

HAYVANCILIK ETKİLENECEK

BirGün’e konuşan ORÇEV Başkanı Gül Ersan, bakanlık temsilcisi ile şirket sahibinin aynı otomobile binerek proje alanına gittiği iddialarına değindi. “Muhtarlardan bir tanesi, ‘nereye gidiyorlar’ diye baktı. Toplantı sonrası proje alanına gitmişler” diyen Ersan, şöyle devam etti: “Yılmıyor proje sahipleri. Davayı kaybettiler, buna rağmen projeyi yeniden sundular. Taşların taşınacağı nakliye alanında da meralar var. Hayvancılık olumsuz etkilenecek.”

OSKİ BİLE KARŞI

Ordu Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (OSKİ) taşocağıyla ilgili bildirdiği görüş hakkında Alanyurt Muhtarı Selahattin Yanık bilgi verdi. Yanık, taşocağının açılmamasının gerektiğinin belirtildiği OSKİ’nin görüşünü şöyle aktardı:

♦ Yapılacak patlatmalar ve kullanılacak kimyasallar nedeniyle içme suyu kaynakları kirlenecek.

♦ Suların debisinde azalmalar meydana gelebilecek. 

♦ İçme suyu ihtiyacını karşılamak için planlanan gölet de olumsuz etkilenecek.

Haber: Birgün/Uğur Şahin
12.11.2018

Diğer Yazılar