Sinop Nükleer Karşıtı Platformu, nükleer santral projesi ve ihale iddialarıyla ilgili açıklama yaparak hukuki süreci aktardı ve “Size nükleer santral yaptırmayacağız” dedi.
Sinop Nükleer Karşıtı Platformu (NKP) kentte yapılması planlanan Sinop Nükleer Güç Santrali (NGS) hakkında basın açıklaması yaptı. Bianet’te yer alan habere göre, Sinop NKP Dönem Sözcüsü Kayhan Konukçu imzasıyla yapılan açıklamada “Türkiye’de yapılması planlanan Akkuyu ve Sinop NGS ihaleleri ilk kez yapılmıyor. 1981 yılından bu yana yapılan planlamalar ve ihaleler birkaç kez iptal edildi. Ama hiçbir zaman rafa kaldırılmadı” denildi.
NGS, Türkiye’yi daha çok dışa bağımlı hale getirecek”
Açıklamada, sözkonusu NGS projelerinin Türkiye’nin enerji açığını kapatmak için yapılan projeler olmadığına dikkat çekilerek “Dahası nükleer santraller yapılması halinde Türkiye’yi daha çok dışa bağımlı hale getirecek projelerdir. Bu nedenle Türkiye derhal Nükleer Güç Santralleri projelerinden vazgeçmelidir. Türkiye bu projelerden vazgeçtiğini açıklayınca ülke olarak, Sinop olarak sevinebileceğiz” ifadelerine yer verildi.
Projede yer alan Japon Mitsubishi Heavy Industries, Hitachi ve Fransız Engie firmalarının çekildiği iddialarına ilişkin, çekilme durumunda başka firmaların talip olması tehdidinin her zaman var olduğuna dikkat çekildi.
Açıklamada projeye ilişkin son üç yıl içerisinde kayıt altına alınmış gelişmeler şu şekilde sıralandı:
- Sinop’ta yapılması planlanan 3 Mayıs 2013 tarihinde ‘Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Japonya Hükümeti arasında Türkiye Cumhuriyeti’nde Nükleer Güç Santrallerinin ve Nükleer Güç Sanayisinin Geliştirilmesi Alanında İşbirliğine ilişkin Anlaşma’ (Hükümetlerarası Anlaşma) ile yapılacak olan 4 bin 560 MWe gücündeki Sinop NGS, İlimizin imar planlarının kayıt altına alındığı 1/100.000’lik Çevre Düzeni Planı (ÇDP) ve 1/25 bin’lik Sinop ÇDP’larında görülmemektedir.
- Bunları açığa çıkartmak için 01.06.2016 tarihinde Danıştay 6. Dairesinde dava açtık. Bir süre sonra Danıştay bize davayı geri iade ederek 1/100.000’lik ÇDP için Danıştay’da 1/25.000’lik ÇDP için de Samsun Bölge İdare Mahkemesinde davalar açmamızı istedi ve bizde bu davaları 27.04.2017 tarihlerinde süresi içerisinde açtık.
- Danıştay’da açılan dava devam ediyor. Ancak Samsun Bölge İdare Mahkemesi reddetti. Samsun İdare Mahkemesinde görülen davada ilginç bir gelişme de yaşandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Samsun Bölge İdare Mahkemesine davaya müdahil olmak istediğini belirten bir dilekçe verdi.
- “Hukuk Çevrelerinde bu müdahale skandal olarak algılanıyor. Dilekçede “Çevre Şehircilik Bakanlığına ‘Sinop/ İnceburun Yarımadasında yapılacak olan NGS 1/100.000’lik Çevre Düzeni Planı içerisinde plan değişikliği yapılarak gösterilmesi talep edildiği, ancak Çevre Şehircilik Bakanlığı (ÇŞB) tarafından kabul edilmediği’ gerekçe gösterilerek müdahil olunmak istendiği belirtiliyor.
- Bu sürecin sonrasında 15.01.2019 tarihinde; Çevre Şehircilik Bakanlığı ve Sinop Çevre Şehircilik Müdürlüğü internet sayfasında 1/100.000’lik ÇDP’da bazı değişiklikler yapılmış ve bu değişiklikler Sinop halkından kaçırılmaktadır. Bu değişiklik içinde avukatlarımız ve TMMOB ilgili odaları aracılığıyla dava açmaya hazırlanıyoruz.
- Sinop/İnceburun Yarımadasına nükleer santral yapımı için henüz ÇED raporu dahi hazırlanmadan 650 binden fazla ağaç katledilmiştir. Halen de ağaçların kesimi sürmektedir.
- 06 Şubat 2018’de Sinop Üniversitesi Uygulama Oteli’nde Japon yetkililerinde hazır bulunduğu ama Sinop halkının salona alınmadığı ‘sözde halkın katılımı toplantısı’nın ne kadar formalite olduğunu da görmüş olduk.
- Sinop halkının katılımı ve bilgilenmesi gereken toplantıya Sinop Halkı alınmadığı gibi, orantısız güç kullanılarak Halka şiddet uygulanmış ve toplantıya katılımı engellenmiştir.
- Sinop Halkı şehirde Valiliğe yürüyüşe geçtiği anda da biber gazı kullanılmış ve Sinop Halkın, Sinop Valiliğine ulaşması engellenmiştir.
- Ayrıca ÇED dosyasında yer alan bilgilere göre Sinop Nükleer Santralı için tahsis edilen orman alanı 10.104.000 m² dir. Santral için gerekli alan ise 1 milyon metrekaredir.
“Yaşam hakkımız için harekete geçme vakti”
Açıklamada 650 binden fazla ağacın kesildiği 9 milyon metrekarelik alanın ne için kullanılacağı sorularak “Burası, dünyada çözüme kavuşturulamayan atık depolama merkezi olarak mı kullanılaccak? Buna izin vermeyeceğiz” denildi. Açıklamnın sonunda ise şu ifadelere yer verildi:
Şimdi vakit; ormanlarımızı, havamızı, suyumuzu, doğamızı koruma vaktidir. Vakit; yaşam hakkımız için harekete geçme vaktidir. Bizler de yaşam alanlarımıza sahip çıkıyor, herkesi doğamızı ve sahillerimizi temiz tutmaya, nükleere karşı mücadeleye davet ediyoruz. Bu davete Japonya halkı da dâhildir. Ve buradan Japonya’daki yetkililere sesleniyoruz. Yol yakınken Hükümetinizin nükleer projeden vazgeçmesini sağlayınız! Dünya nükleerden vazgeçerken siz neden bunu Sinop’ta yapmakta ısrar ediyorsunuz?
Size Nükleer Santral Yaptırmayacağız.
Nükleere İnat Yaşasın Hayat!