Loç Vadisi Mücadeleye Hazır

Cide Loç Vadisi köylüleri Danıştay’ın HES yapılamaz kararına rağmen Ümran Boru/OrYa Enerji tarafından yeniden başvurusu yapılan Cide HES projesine karşı bilgilendirme toplantısı yaptı.

Loç Vadisi köylüleri 7 Nisan Cuma Günü Ankara’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İnceleme Değerlendirme Komisyonunda (İDK) görüşülecek olan HES dosyasına itirazı dile getirmeye gideceklerini açıkladı.

Loç Vadisi Koruma Platformu tarafından yapılan açıklamanın tam metni:

Bugün burada sudan bir sebeple toplanmış durumdayız.

Orya Enerji Elektrik A.Ş. nin yaptıklarının su götürür yeri kalmadığından sizleri konu hakkında bilgilendirmek istiyoruz.

Orya Enerji  dönemin Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Etkileşim Değerlendirme Genel Müdürlüğüne  Cide regülatörü ve Hes projesini 2009 yılında sundu.  Loç Halkı olarak yaptığımız değerlendirme sonucunda projenin Loç Vadi’sine ve hukuka uygun olmadığını tespit ettik.  Kastamonu idare mahkemesine  232 kişi ile yürütmeyi durdurma ve iptal davası açtık. Kastamonu idare mahkemesi   bilim adamlarından oluşan 3 kişilik bilirkişi ataması yaptı.  Dava sürerken Cide Hes’in kaçak olduğunu ispatladık. Cide Hes şantiyesi 31 aralık 2010 tarihinde Cide kaymakamlığı tarafından kaçak hes yapıldığı için mühürlendi. 2 Ocak 2011 tarihinde de Kastamonu İdare mahkemesi Cide Hes’in hukuka uygun bulmayarak yürütmeyi durdurdu ve Çed i iptal etti. Orya enerji temyiz e giderek Danıştay’a “Çed raporunda çok sayıda bilim insanın rapor yazdığını, 3 kişilik bilim insandan oluşan bilirkişinin sunduğu raporunun yeterli olamayacağı” yönünde itiraz etti. Danıştay, Kastamonu idare mahkemesinin kararını usul yönünden bozdu.

Kastamonu idare mahkemesi 7 kişilik bilim insanından oluşan yeni bir bilirkişi oluşturdu. Bu bilirkişi ekibin yazdığı rapora istinaden Kastamonu İdare mahkemesi Çed olumlu kararı verdi. Loç Halkı olarak temyize giderek gerekçelerimiz ile itiraz ettik. Danıştay 14. Daire Başkanlığı’nın 2013/4813 esas ve 2015/2835 karar no ile   2577 sayılı Idari Yargılama Usulü Kanununun 20/A maddesi uyarınca, karar düzeltme yolu kapalı” olmak üzere Cide regülatörü ve Hes’in hukuka uygun olmadığı kararına vermiş, ÇED’i iptal etmiştir.

Hukuk olarak en son karar alınmış olmasına rağmen Orya Enerji arsız bir şekilde Bakanlığa bir kez daha aynı ÇED’i sunarak bu işin suyunu çıkarmıştır.

Loç halkı olarak “su uyur Orya uyumaz, mutlaka saman altında su yürütür” diye düşünürken aynı ÇED’i bir kez daha Bakanlığa sunabileceği aklımızın ucundan dahi geçmemiştir.

Orya Enerji, Danıştay 14. Daire başkanlığının 5 madde ile sonuçlandırdığı mahkemenin kararlarına uymayarak kendi hayal dünyasında ürettiği gerekçeler ile ÇED Genel müdürlüğünü suya götürüp, susuz geri getirme çabasındadır.

Orya enerji, Çed Genel Müdürlüğüne,” proje sahası milli park değildir ve ORYA olarak bugüne kadar 8000 adet ağaç kestim bir daha ağaç kesmeyeceğim” demektedir. Oysaki Danıştay’ın açıklamaları nettir ve gerçekleri su yüzüne çıkarmaktadır.

1-Regülatör yani su biriktireceği alanda 10.000 adet farklı türlerde ağaç vardır. Bu ağaçlar milli park sınırındadır. (Bu ağaçları kesmeden regülatörün su tutması mümkün değildir.)

2-Cide Hes projesini bütüncül bir havza planının parçası olarak hazırlamamıştır.

3-Havza bütünü içinde yer alacak diğer HES projelerinin de çevresel baskısı ile ekolojik denge tahribatı olacaktır.

4-Devrekani Çayından çekilecek aylara bağlı olan su miktarının ekolojik hayata ne gibi etkiler yapacağını irdelememiştir.

5-Projede 647.000m3 hafriyat hacmi için 260.000m2 yere ihtiyaç varken, hafriyat alanı için ayırdığı yer 60.000m2 dir. ( aradaki fazla çıkan hafriyatı nereye dökeceği bilinmezdir.)

Orya enerji, Danıştay mahkeme kararlarını hiçe sayarak, size saydığımız bu beş madde yokmuşçasına 2009 yılında sunduğu ÇED raporunu aynen bakanlığa sunmuştur. Biz beklerdik ki geçen süre içerisinde

Kaçak HES yaptığı için yakalandığını ve şantiyesinin bu yüzden mühürlendiğini, Loç halkının 28 gün İstanbul’daki şirketinin önünde nöbet beklediğini, Köy içi grup yollarını devletten habersiz yaparken Loç halkının bu durumu tespit ettiğinden kaymakamlığa 100 BİN TL üzerinde ceza ödediğini, Köy merasına muhtardan onay almadan şantiye binası için temel döktüğünü sonrasına dönemin kaymakamına baskısı ile muhtar ile protokol imzalatmak istediğini, dava açanların vazgeçmesi için diğer bir köy muhtarına 100 BİN TL bir çek verdiğini, bu çeki muhtar ciro ederek Loç derneği eski yönetimine verdirdiğini, ancak Loç halkı tüm olayları takip ve şikayetçi olduğu içinde hemen her olayda savcılığa koşup çalışma hürriyetimi engellediler diye şikayet ettiğini yazmamıştır.

Bizler Cide HES in içinde birçok hukuksuz olay olduğundan bu iş mahkemede biter inancı ile yıllardır hukuksal alanda sürdürdüğümüz mücadele sonunda Orya Enerji hukuku hiçe sayarak aynı ÇED’i bir kez daha bakanlığa sunup onay alır ise mahkemelere ve hukuka ne gerek vardır? Elimizde kazanılmış bir mahkeme kararı ile Orya enerji ile vadimizde sudan bir sebeple karşı karşıya kalacağız.

Basınımız yolu ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED komisyonuna sesleniyoruz. Bu sefer Cide Hes mahkemede biter demeden başvuru dosyasını red etsin. Çünkü Loç Vadisi halkı, yaşam alanlarını, suyunu, kültürünü sonuna kadar korumaya yemin etmiştir

Sevgi ve saygılarımızla

Diğer Yazılar