Artvin Kocaeli’nde Buluştu

Artvin STK ve Platformları Türkiye buluşması birçok ilden gelen Artvin Dernek temsilcilerinin katılımı ile Kocaeli’nde gerçekleştirildi.

Artvin, Zonguldak, İstanbul, Bursa, Ankara, Antalya, Çanakkale, İzmir’den gelen  72 Kurumu temsilcisi ve doğa mücadelesi verenler Türkiye Buluşmasında bir araya geldi. “Çevre Tahribatı Kıskacı Altında Artvin’in Geleceği”  başlığı altında Artvin’de gerçekleştirilen madencilik, taş ocağı, HES’ler, Yeşi Yol gibi projelerin doğaya verdiği zararların konuşulduğu buluşmada Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Yrd.Dç.Dr. Oğuz Kurdoğlu, Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan ve Av. Bedrettin Kalın sunum gerçekleştirdi.

Artvin STK ve Platformları adına açılış konuşmasını yapan Dr. Mustafa Melek “ Artvin’de devam eden ve potansiyel madencilik faaliyetleri ve Cerattepe, yeşil yol, taş ocakları, HES’ler ve çevre kirliliği tahribatların Artvin’in geleceğini nasıl tehdit ettiğini dinleyecek ve tartışacağız. Cerattepe yanında son zamanlarda verilen yüzlerce yeni maden ruhsatlarının Artvin’i yaşanması mümkün olmayan bir kent haline getireceği görülmektedir. Artvin’de OHAL kapsamındaki yasaklar devam etmektedir. Bu durum insanların en temel haklarından biri olan sağlıklı bir çevrede yaşama hakkinin savunulmasını ve ifade edilmesini engellemektedir” dedi.

Yapılanları Kabul Etmemiz Mümkün Değildir
Toplantıya katılan aslen Artvin’li olan CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay yaptığı konuşmada Artvin’de yapılmak istenen projelerin iktidarın yandaşları zengin etme projesi olduğunu belirterek şunları söyledi  “ Artvinlilerin doğaya ve yaşama ne kadar duyarlı olduğunu herkes bilir, bir şeyin altını çizmek istiyorum ki bilimsel boyutunun yanı sıra Artvin’deki maden projesinin tamamen zarar olduğunu bilmeyen yok. Ama iktidarın yandaşlarını zengin etme hırsı ve gayreti var. hukuk mücadelesinden büyük bir sonuç alamayacağımız ortada çünkü ortada çürümüş bir yargı varıdır” dedi. Altay “sadece Cerattepe açısından değil Artvin’i bir bütün olarak düşündüğümüzde yapılanları kabul etmemiz mümkün değildir. Sadece Artvin’deki Artvinliler değil dünyanın her yerinde yaşayan Artvinliler olarak bu mücadelenin büyüyerek devam edeceğine inanıyorum. Biz büyük bir aileyiz ve bu sorunların üstesinden geleceğiz” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE BULUŞMASINDA DOĞA TAHRİBATLARI VE HUKUKİ MÜCADELE ANLATILDI

Artvin STK ve Platformları Türkiye buluşmasında “Çevre Tahribatı Kıskacı Altında Artvin’in Geleceği”  başlığı altında Artvin’de gerçekleştirilen madencilik, taş ocağı, HES’ler, Yeşi Yol gibi projelerin doğaya verdiği zararlar ve hukuki boyutu ve mücadele anlatıldı.

KTÜ Orman Fakültesi Yrd. Dr. Oğuz Kurdoğlu yaptığı sunumda  HES, Maden ve Yeşil yol projelerinin doğaya verdiği zararları anlatan bir sunum gerçekleştirdi. Doğu Karadeniz koruması gereken 200  ekolojik bölgeden biri olduğunu belirten Kurdoğlu HES’ler, Maden’ler ve Yeşil yol projesi ile bu özelliğini kaybetmekle yüz yüze olduğunu belirtti ve Artvin’de Doğu Karadeniz’de doğaya şiddet uygulanıyor dedi.

Adalet Arayışı Sadece Mahkemelerde Olmaz

Yeşil Artvin Derneği Avukatı Bedrettin Kalın 2005 yılından beri devam eden hukuku süreci anlattı. 2013 yılında 283 kişi ile açılan  Çed iptal davasını 2015 yılında kazanıldığını ve Danıştan tarafından onaylandığını ancak 2009 genelgesine dayanarak yani bir ÇED iptal olunursa ÇED düzenlenerek yeniden alınır genelgesine dayanarak 2015 yılında ikinci ÇED başvurusu yapıldığını ve buna karşı açılan davaya vurgu yaparak “Açtığımız davanın sonucu baştan belli idi reddi hakim kararımızda görmezden gelindi” dedi.

Anayasa Mahkemesine yapılan başvurunun henüz cevabının gelmediğini anlatan Kalın “Cerattepe süreci böyle bitmeyecek bundan sonrada davalar açacağız bizim hukuk arayışımız ve adalet arayışımız hiçbir zaman bitmeyecek. Bu mahkemelerden umudu kesiyor olmamız hukuksal yollara başvurmayacağımız anlamına gelmez. Adalet arayışı sadece mahkemelerde olmaz ama davalar açmaya devam edeceğiz” dedi.

Bölgedeki Turizm yatırımlarına yönelik girişimlere değinen Kalın “ Artvin’de Turizmden söz ediliyor Turizm Çalıştayları yapılıyor ama aynı zamanda Macahel’de 7 HES projesi yine  Mencuna’da 3 HES projesi planlanıyor. Bir taraftan Turizm Çalıştayı bir taraftan HES’lere devam, Yayla yolları, diğer taraftan 325 tane Maden projeleri. Ve bunlar var iken Turizm çalıştayı yapılıyor bunun neresi inandırıcı olabilir” dedi.

Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, OHAL dışında gerekçesiz olarak Artvin’de yasakların devam ettiğini vurguladı, halkın jandarmasının koruma altında hiçbir kural ve izin tanımadan çalıştıklarını belirtti.

Karahan,  “Kayak merkezindeki kaynak suyunun şirkete verildiğini öğrendik, mevcut deponun yıkılıp şirkte doğru çalışma yapıldığını öğrendik. Gençlik spor İl Müdürlüğünü arayarak durumu doğrulatmak istedim. İl müdürü “şirket depoyu bizim için büyütüyor” dedi yani Artvin belediyesi,  Valiliğin yapması gereken hizmeti şirket yapıyor.  Teleferik yolunu yaparken Fıstıklı köy yolunu izinsiz kesmişlerdi, sonradan izin alıyorlar. Yani hiçbir kural hiçbir izne ihtiyaç durmadan çalışıyorlar” dedi.

Karahan “Bilimsel ve hukuksal olarak herşeyimiz ıspatladık ancak halk mücadelesine daha kitlesel bir mücadeleye ihtiyacımız var” diyerek sözlerini tamamladı.

Cerattepe’ye özgürlük için de OHAL’e hayır demeliyiz

Türkiye Buluşmasına katılan Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu Doğa mücadelesi partiler ve hükumetler ötesinde ilerlediğini belirterek “Bu hukümet zamanında Türkiye en zor günden geçse bile cevre tahribatı hiç hız kesmedi” dedi.  Kaboğlu “Cerattepe’nin korumak zorunda olduğu değerler Türkiye’nin değerleridir, onun ötesinde insanlığın değeridir. Kendimizi Artvinli yada Türkiyeli olarak değil kendimizi flora ve fauna olarak da tanımlamalıyız”

Anayasanın öneminden bahseden Kaboğlu “Anayasa yediğimiz ekmek, içtiğimiz su, soluduğumuz hava kadar önemlidir. Sadece onun kadar önemli olması değil odur aslında. Çevre alanı devletin tekelinde olan bir alan değildir, çevre alanı yurttaşlarına Anayasanın başta 56. Maddesi olmak üzere birçok maddesinin koruma önleme geliştirme hakkını yükümlüğü yüklediği bir alandır”dedi.

Kaboğlu OHAL koşullarına değinerek “6638 sayılı iç güvenlik yasası ile 2015 yılı nisan ayından itibaren Türkiye’de fili Ohal ilan edildi. 2016 yılı 20 Temmuz’da Anayasal resmi OHAL ilan edildi ve bu OHAL Anayasa’nın değiştirilmesi için kullanıldı. Rize İdare mahkemesindeki son duruşmada heyete  bu karar verilmiştir denilmesine rağmen mahkeme başkanı bir kez dahi kararı bugün vereceğiz diyemedi.  Ben diplomamdan utandım. Ve o karar OHAL olmasa verilmeyecekti. Bu yüzden Cerattepe’ye özgürlük için de OHAL’e hayır demeliyiz” dedi

ARTVİN MÜCADELESİ İÇİN NELER YAPILMALI

72 kurumdan 150 ye yakın kişinin katılımı ile yapılan buluşmada konuşmalar sonrasında söz alan dernek ve STK temsilcileri Artvin mücadelesi ile ilgili önerilerini sundu. Yapılan konuşmalarda mücadelenin daha aktif bir şekilde sürdürülmesi için Artvin’e destek olunması gerekliliği vurgulandı. Katılan tüm STK ve Derneklerin bulundukları alanlarda mücadeleyi büyütmek için çalışmaları hızlandırmaları gerekliliği konuşuldu.

Haber: Karadeniz İsyandadır
23.10.2017

Diğer Yazılar