Altın madeninin kapasite artırımı için başlatılan ÇED süreci iptal edildi: Sıra madenin kapatılmasında

Ordu Fatsa’da siyanür çukurunun kapasite artırımı durduruldu. Avukat Gündüz, “Böylece birinci ÇED raporunun süresi dolan ve ikinci ÇED başvurusu kabul edilmeyen siyanürlü altın madeninin kapatılma süreci başladı” dedi.

Ordu Fatsa’yı siyanür havuzuna çeviren, bölgede büyük ekolojik yıkım yaratan maden ocağının kapasite artırımı için başlatılan çevresel etki süreci (ÇED) iptal edildi. Ankara’daki inceleme değerlendirme komisyonundan çıkan (İDK) karar bölge halkını mutlu etti.

Bahar Madencilik’in işlettiği Altıntepe Altın Madeni projesinin kapasite artırımı için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuru yaptı. ÇED süreci kapsamında yapılan Bakanlık’ta yapılan İDK toplantısına bölge halkı, CHP ve DP Parti milletvekilleri ile çevre dernek yöneticileri katıldı. Tepkilerin ve itirazların bir kez daha dile getirildiği toplantıdan olumlu karar çıktı. ÇED süreci durduruldu.

Kararı değerlendiren Fatsa Doğa Çevre Derneği Yönetim Kurulu üyesi Eren Atasoy, “2019 ÇED başvurusu yapmış, madenin kapasitesini artırmak ve yeni bir siyanür havuzu kurmak istemişti. Madenin bölgeye verdiği zarar bizzat görenler olarak tepkimiz dile getirdik. Yapılan testler sonucunda madenin çevresindeki sularda büyük metal kirlilikleri ortaya çıktı. Tarım ve fındık büyük darbe yedi. Sularımız, toprağımız kirlendi” dedi.

MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ

Ordu’nun yüzde 74’ünün maden ruhsatlı olduğunu hatırlatan ve mücadeleye devam edeceklerini belirten Atasoy şu ifadeleri kullandı: “Toplantıya büyük bir güçle geldik. Bütün sivil toplum örgütleri ve meslek örgütleri büyük bir destek verdi. Karar olumlu oldu. Çok mutluyuz ama hiçbir şey bitmiş değil. Şirketin vazgeçeceğini düşünmüyoruz ve biz de mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz. Ordu’da madenciliğe izin vermeyeceğiz.”

KAPATILMA SÜRECİ BAŞLADI

Bölge halkının Avukatı Nur Gündüz ise sözlerine “Fatsa kazandı” diyerek başladı. Bu kararla madenin kapatılma sürecinin başladığına dikkat çeken Gündüz, “Yaklaşık 8 yıldır Fatsa’da faaliyet gösteren Fatsa’daki siyanürlü altın madeni için son göründü. İnceleme Denetleme Kurulu, madenin çalışmaya devam edebilmesi için gerekli olan ikinci ÇED raporunu onaylamadı. Böylece birinci ÇED raporunun süresi dolan ve ikinci ÇED başvurusu kabul edilmeyen siyanürlü altın madeninin kapatılma süreci başladı” ifadelerini kullandı.

Toplantıda tansiyonun yüksek olduğunu belirten Gündüz, “Ordu ve Fatsa’da sivil toplum kuruluşları, siyasi partilerin temsilcileri ve vatandaşların günlerdir devam eden tepkisi ve beklentisi bugün sevince dönüştü. Madenin ÇED raporu kabul edilseydi. Fatsa’nın tepesine 3 milyon metreküplük, 50 metre derinliğinde bir zehir barajı inşa edilecek ve siyanürlü altın madeni iki katına çıkacaktı” dedi.

Haber: BirGün / Gökay Başcan
27 Nisan 2022

Diğer Yazılar