Tonya’da meralara izinsiz yapılan evler tespit edilip yıkılacak

İçişleri Bakanlığından yayınlanan genelgeyle meralarda izinsiz yapılan evler tespit edilerek ve yıkım işlemi başlatılacak. Trabzon’un Tonya İlçesine bağlı yaylalarda izinsiz yapılan evlerin tespiti için oluşturulan komisyon yaylaları incelemeye başladı. Konu ile ilgili olarak Tonya Belediyesi ilçe genelinde hoparlörlerle duyuru yaptı.

Belediyeden yapılan duyuruda şöyle denildi:

“İçişleri Bakanlığımız tarafından yayımlanan genelge doğrultusunda kurulan komisyon vasıtasıyla mera alanlarında yapılan izinsiz inşaatların tespit çalışmaları başlamış olup akabinde adli işlem ve yıkma işlemleri gerçekleştirilecektir. Vatandaşlarımızın mağduriyete uğramamaları için tüm halkımıza duyurulur.”

Meralarda izinsiz yapılan evlerin tespitini yapmakla görevli Kaymakam, Belediye Başkanı, Jandarma Komutanı, Emniyet Amiri, Orman İşletme Şefi, İlçe Tarım Müdür, Kadastro Müdürlüğü ve  hangi mahallenin merasında tespit yapılacaksa, o mahallenin muhtarından oluşan komisyon üyeleri ilk olarak Kadıralak Yaylası’nın incelmede bulundu.

Edinilen bilgiye göre Kadıralak Yaylası’nın Yenimahalle ve Ortamahalle bölgesi ile Karşular Mahallesi Barak mezresinde toplam 19 evle ilgili tutanak tutuldu.

Vatandaşlar tepkili…

Yaylalarda başlatılan tespit uygulamasına tepki gösteren vatandaşlar, “Biz, kadimden beri bu yaylalarda oturuyoruz. Dededen-babadan kalma evlerimiz yıkılınca yerine yenisini yapmak zorundayız. Bize yol gösterilsin, yardımcı olunsun. Doğanın bozulmasını biz de istemiyoruz. Ancak, Trabzon-Boztepe’de yapılan oteli kimse görmüyor. Sürmene-Çamburnu’nda orman yakılıyor, arkasından villalar yapılıyor. Bunlar doğayı bozmuyor mu? Bunları da yetkililere hatırlatmak istiyoruz.” dediler.

Muhtar: “Doğa bozulmasın…”

Ortamahalle Muhtarı Muammer Liman Sağlam da tespit çalışmalarının ardından yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bugün komisyonla birlikte Bakanlığın genelgesi uyarınca Kadıralak Yaylası’nı inceledik. Yeni yapılan evlerle ilgili tespitler yapıldı. Doğa harikası Kadıralak Yaylası’nın doğasını bozmaya kimsenin hakkı yok. Ancak, devlet vatandaşlarımıza destek vermeli, evlerin dış cephesi ahşapla kaplanarak doğaya uygun hale getirilmeli.”

Tonya sınırları içinde bulunan ve inceleme yapılacak Menteşe Yaylası, Zeyret Yaylası, Kırıklık Yaylası, Horamada Yaylası, Batak Yayla, Bayır MahalleYaylası, Boğuntu Yaylası, Büyükalan Yaylası, Erikbeli Yaylası, Fındıcak Yaylası, Karakaya Yaylası, Kurnan Yaylası, Çağman Yaylası, Çukur Yaylası, Armutluk Yaylası, Zevon Yaylası, Alan Yaylası, Şarlı Yaylası, Seloba Yaylası, Kızılağaç Yaylası, Ali Meydanı Yaylası, Akkese Yaylası, Halistire Yaylası, Küçük Yayla, Akkıranı Yaylası, Derin Yayla , Kuzmuku Yaylası, Kıran Yaylası ,Düzleme Yaylası, Kadıralak Yaylası, Rosodo Yaylası, Devor Yaylası, Risafa Yaylası olmak üzere 33 yayla bulunuyor.

Kaynak: tonyahaber

Trabzon Milletvekili Süleyman Soylu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olduğu dönemde 7 Şubat 2016 tarihinde Trabzon’da gerçekleştirilen Turizm Çalıştayı’nda Yaylalarda yapılan tüm kaçak yapıları yerle bir edeceğiz yarın güzellikler bize kalsın  doğa berbat olmasın Turizme balta vurmayalım yeşillikler yerinde kalsın” şeklinde konuşarak yaylalardaki yıkım kararını duyurmuştu. Konuşmasında;  “Yaklaşık 4 bin yıllık medeniyet mirasını içinde barındıran bir bölge. Körfezden gelen Arap dostlarımızın “herhalde cennet budur” diye tarif ettikleri bir bölge. Bu bölgede her noktada atılan adım bölgenin her tarafının keşfedilmesi yönünde atılan adımdır” demişti

Diğer Yazılar