Dereye ‘perde beton’ yapıldı: Hem hayvanlar hem tarım arazisi etkileniyor

Rize’nin Fındıklı ilçesine bağlı Sümer Köyü’nde bulunan Sümer Deresi’ne yapılan perde beton hem canlı yaşamını hem de toprak verimini etkiliyor. Bölge halkı ıslah çalışmaları adı altında çevreye verilen zarara tepkili.

Fındıklı Dereleri Koruma Platformu’ndan Avni Ertaş, ıslah çalışmasının uzun zaman önce yapıldığını ve derenin perde beton ile kaplandığını belirterek söz konusu projenin Devlet Su İşleri’ne (DSİ) ait olduğunu kaydetti.

Sendika Org.’da yer alan habere göre, dönemde ıslah çalışmasının bölgede ilk kez yapıldığını, projeyi alan şirketin dere boyunca yapılan perde betona merdiven yapmadığını belirten Ertaş, “Baştan başa kesintisiz yapılan bir çalışma. Bu boyutu bu şekliyle yapılma ihtiyacı hiçbir yerde yoktur” dedi.

HEM HAYVANLARA HEM TARIM ARAZİLERİNE ZARAR VERİYOR

Dereye bir şekilde inebilen hayvanların buradan çıkamadığını belirten Ertaş, “Hayvanlar dere yatağında bir yukarı bir aşağıya koşarken ayakları kırılabiliyor. Taşlı çakıllı olan dere yatağında vücutları zarar görebiliyor” ifadelerini kullandı.

Ertaş ayrıca, geçtiğimiz Eylül ayında sel felaketinin yaşandığı Rize’ye, AKP Milletvekili Osman Aşkın Bak’ın da aralarında olduğu resmi heyetlerin gelerek yurttaşların sunduğu önerileri dinlediklerini ancak buna rağmen hiçbir değişimin olmadığını söyledi.

“YAĞMUR SULARININ DERE YATAĞINDAKİ SUYA ERİŞİMİ ENGELLENİYOR”

Dağ yamaçlarında biriken yağmur sularının tarım arazileri üzerinden dereye ulaştığını kaydeden Avni Ertaş, “Dere kenarındaki akar suyun 1 metre kadar altına taban betonu atılıyor. Onun üstüne de 3 metre 70 cm beton atıyorlar. Yağmur sularının dere yatağındaki suya erişmesini de engelliyorlar” dedi.

Yağmur sularının perde betonun arkasında biriktiğini de ekleyen Ertaş, “Perde betonun arkasında göllenme olduğu zaman insanlar tarım arazilerine giremiyor. Göllenen su toprağı da verimsiz hale getiriyor. Islah çalışmasının ardından dere yatağının doğal halinden eser kalmıyor” ifadelerini kullandı.

Ertaş ayrıca, Fındıklı halkının, derelerine bu tür müdahaleler istemediğini ancak ihtiyaç olduğu tespit edilen yerlere lokal çalışmalar için onay verdiğini belirtti.

Haber: BirGün
2.11.2018

Diğer Yazılar