Taşocağı engellendi, mahalleli kurtuldu

Ordu İdare Mahkemesi, Fatsa Kayaköy’e kurulmak istenen kalker ocağına ilişkin ‘ÇED gerekli değildir’ kararını, bölgede verimli fındık arazilerinin olduğunu vurgulayarak iptal etti

Ordu’nun Fatsa ilçesindeki Kayaköy-Akçekese Mahallesi’nde kurulmak istenen kalker ocağına ilişkin ‘ÇED gerekli değildir’ kararı iptal edildi. Demirkol Beton isimli şirket tarafından bölgeye kurulmak istenilen taşocağına ilişkin ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir’ kararı verilmişti. Bölge sakinleri; kalker ocağının çok büyük bir alanı kapsayacağını vurgulayarak, ocağın çevreyi tahrip edeceğini ve sağlıklı bir çevre yaşama haklarının ihlal edileceğini ifade ederek, kararın iptali için dava açmıştı.

Bölgede fındık arazileri var

Ordu İdare Mahkemesi kararında, ‘bölgede tarım ve hayvancılık faaliyetinin devam ettiğinin’ altını çizerek, ocak için bölgede yapılacak patlamaların çevre sağlığı ve yer altı suları için risk oluşturduğunu vurguladı. Taşocağının kurulması birlikte bölgede erozyon riski oluşacağını kaydeden mahkeme, proje alanında verimli ormanlık alanın ve fındık arazilerinin olduğunu belirtti. Mahkeme bu kapsamda ‘ÇED gerekli değildir’ kararının iptaline’ karar verdi.

Karar hepimizi sevindirdi

Taş ocağı yapılmasına yönelik mahallelilerin yaptıkları eyleme de katılarak destek veren Ordu Çevre Derneği Başkanı Gül Ersan, “Tarım alanları, ormanlar ve yerleşim yerleri taş ocakları, maden aramaları, HES’lerle tehdit altında. Bu karar hepimizi sevindirdi” ifadelerini kullandı.

Uğur Şahin/ Birgün
11.01.2018

Diğer Yazılar