Nükleersiz bir yaşam yolunda hayatını kaybedenler Sinop’ta anıldı

Sinop’ta 2006 yılında düzenlenen Nükleersiz Yaşam Şenliği etkinlikleri esnasında yaşamını yitiren Soner, Öner ve Güneş isimli üç genç ölümlerinin 12. yılında anıldı.

Sinop’ta 2006 yılında düzenlenen Nükleersiz Yaşam Şenliği etkinlikleri esnasında yaşamını yitiren Soner, Öner ve Güneş ölümlerinin 12. yılında aileleri ve Sinop NKP (Nükleer Karşıtı Platform) öncülüğünde anıldı. Anmadan önce yaşamlarını yitirenlerin aileleri ile 08.00’de kahvaltıda buluşuldu. Anma nükleer santral karşıtlarının verdiği isimle “Soner, Öner ve Güneş Yolu”nda gerçekleştirildi. Bu yolda yapılan basın açıklamasının ardından denize karanfil bırakan NKP üyeleri ve aileler 15.30’da Medrese içi Kahveci Baba’da Prof Dr. Aziz Konukman eşliğinde gerçekleşen söyleşide buluştu.

Basın açıklamasını Sinop NKP sözcüsü Kayhan Konukçu okudu. Konukçu; Soner, Öner ve Güneş’in ardından mücadelesi yolunda can verdikleri doğanın ve santralin yapılacağı yerde yüzlerce ağacın katledildiğini gördüklerini hatta 22 Nisan’da yapılacak olan mitingin engellendiğini hatırlattı. Ancak her şeye rağmen omuz omuza alanları doldurduklarını belirterek, “Sinop’a nükleer santral yaptırmayacağız, geleceğimizi karartmayacağız” dedi.

Konukçu Şehir Kulübü ve Atatürk anıtı arasındaki isimsiz yola üç gencin isminin nasıl verildiğini şöyle anlattı:

Sinop Nükleer Karşıtları ve Sinop Park Forum’u bileşenleri; Soner, Öner ve Güneş’in adlarının ölümsüzleştirilmesi için bir öneri sundular kamuoyuna. Şehir kulübü ve Atatürk anıtı arasındaki isimsiz yola “Soner, Öner, Güneş Yolu” adının verilmesi talebi geldi. Bu yolun adının “Soner, Öner, Güneş Yolu” olması kararlaştırıldı. Sinop Belediye başkanlığına başvuruda bulunuldu. Sinop Belediye Başkanlığı / Belediye Meclisi; Oy çokluğuyla öneriyi kabul etti. Ancak belediye Meclis kararının uygulanması Valilik tarafından uygun görülmedi. Seçilmişlerin aldığı kararı atanmış yönetici, uygun görmedi.

Bu defa biz, Sinop NKP olarak bir imza kampanyası başlattık ve kısa sürede topladığımız 3500 imza ile kararın uygulanması için, Sinop valiliğine kararını tekrar gözden geçirmesi için başvuruda bulunduk. Ama aldığımız yanıt yine aynıydı. Nükleer lobi ve siyasal iktidarın temsilcileri yola bu adın verilmesi durumunda nükleer karşıtı mücadelenin bir adım ileriye taşınacağını düşündükleri için uygun görmediler.

Sinop halkı ve Nükleer karşıtlarının gönlünde bu yolun adı “Soner, Öner, Güneş Yolu”olarak özdeşleşmiştir.

Prof Dr. Aziz Konukman eşliğinde Medrese içi Kahveci Baba’da söyleşi yapıldı. Nükleer santral karşıtı mücadelenin nasıl yükseltilebileceğinin yollarının tartışıldığı söyleşide katılımcılar tarafından çeşitli öneriler sunuldu. Nükleer santral karşıtı mücadelenin aslında AKP’ye karşı da mücadele olduğu vurgulanarak Türkiye solunun mahallelerde ihtiyaca göre alanlar yaratması gerektiği belirtildi. Bunun için sanat, çevre, bilim vs gibi alanlarla ofis ya da derneklerin açılabileceği önerildi. Nükleer karşıtı mücadeleden en çok etkilenecek olan balıkçılar ve santralin kurulacağı yerdeki halk ile daha aktif ilişkiler kurarak onların bilgilendirilmesi gerektiği önerildi. Çevre mücadelesi veren kitlelerin, örgütlerin bu dönemde daha yakın olması gerektiği, birlikte etkinlikler ve eylemlilikler örmesi gerektiği üzerinde duruldu.

Haber: Sendik.org
22.07.2018

Diğer Yazılar