Hemşin’de TOKİ-belediye işbirliğiyle yapılan kentsel dönüşüm projesi çay bahçesi ve tarım arazilerine kadar genişledi. Evini satmayan Emine Kobal yıkım projesine karşı direniyor.
Rize’nin Hemşin ilçesinde TOKİ-belediye eliyle devam eden kentsel dönüşüm projesinde arazisini satmayan 76 yaşındaki Emine Kobal’in evine giden yol çalışmaya dahil edildi. Kobal “Sonuna kadar buradayım, arazimi de evimi de kurtaracağım” dedi.
Karadeniz’in cennet köşelerinden Rize’nin Hemşin ilçesinde 2008 yılından bu yana süren kentsel dönüşüm tartışması yeni bir evreye girdi. İlçe sakinleriyle Hemşin Belediyesi arasında yıllardır yargıda devam eden kentsel dönüşüm projesi için hukuka uygun olmadığı yönünde karar veren Samsun Bölge İdare Mahkemesi 2. İdari Dava Dairesi, “Doğal güzelliklere sahip, kentsel nüfusu artmayan, yapılaşma süreci imar planına göre olağan seyrinde devam edebilecek, kırsal nitelikli bir yerleşim kent merkezinin tamamını yıkarak geleneksel doku ve yaşamdan uzak kentsel nitelikli bir karakterde yapılaşmasını amaçlayan kentsel dönüşüm kararının planlama esasları başta olmak üzere, şehircilik ilkelerine ve kentsel dönüşüm uygulamalarının amacına uygun olmadığına” karar verdi. Samsun Bölge İdare Mahkemesi 2. İdari Dava Dairesi açıkladığı nedenlerle Rize İdare Mahkemesi’nin “davayı ret” kararını kaldırarak dava konusu işlemi de iptal etti. 2 Mayıs 2019’da alınan karar, temyiz için Danıştay’a gitti.
BELEDİYE KARARI BEKLEMEDEN, TOKİ İLE HIZLICA İNŞAATA BAŞLADI
Bu süre zarfında Hemşin Belediyesi yargı kararına rağmen, TOKİ ile birlikte yeni bir ihaleyle 23 Mart seçimlerinden önce hızlıca inşaatlara başladı. İnşaatların çay bahçeleri ve tarım arazilerine kadar genişlediği kentsel dönüşüm projesi, Hemşin’in doğal dokusuna da şimdiden zarar vermeye başladı.
‘BİZE ÜÇ KATLI DEDİLER ŞİMDİ ALTI KATLI BİNALAR YAPIYORLAR’
Arazisini satmayan ve bahçesinde bastonuyla direnen 76 yaşındaki Emine Kobal da Artı Gerçek’e yaptığı açıklamada projenin değiştiğine dikkat çekerek “Çay bahçelerimizin ve tarım arazilerimizin içine kadar girdiler. İhaleyi alan firma şimdi tarım arazilerine bina dikiyor. Bize sunulan proje 3 katlıydı şu an 6 katlı binalar yapılıyor” dedi.
‘ÇALIŞMA NEDENİYLE EVİMİN TEMELİ ÇÖKMEYE BAŞLADI’
Kobal çalışma sırasında evinin temelinin çökmeye başladığını belirterek “Aynı zamanda fore kazık dikmeye başladılar ve çay bahçeme girmeye çalışıyorlar. Bunlara karşı suç duyurusunda bulundum. Elimden arazimi almak için ellerinden geleni yapıyorlar. Normalde çocuklarımın yanına gidecektim, seçim için gelmiştim ancak şimdi arazimin başında bekliyorum” diye konuştu.
‘EVİMİ DE ARAZİMİ DE KURTARACAĞIM’
Kobal evi için sonuna kadar mücadele edeceğini dile getirerek şunları söyledi:
“Bu projeden hiç memnun kalmadım. 58 yıl burada yaşadım. Çocuklarım da burayı satmak istemedi. Onları yoldan çıkarmak için çok uğraşanlar oldu ancak çok şükür ki bunu yapmadılar ve yapmayacaklar. Ben de durdukça anladım ki baba vatanı satılmaz, verilmez. Şu anki inşaattan çok rahatsızım, çalışma nedeniyle yolumu kapattılar, eve gidecek yolum yok. Çocuğum hasta, ben hasta oluyorum. Mağdurum. Şikayette bulundum. Sonuna kadar uğraşacağım inşallah evimi de arazimi de kurtaracağım.”
ORMANLIK ALANA VE TARIM ARAZİLERİNE BİNA YAPIYORLAR
Yargı kararına rağmen devam eden proje hakkında Artı Gerçek’e konuşan davacı avukatlardan aynı zamanda kentsel dönüşüm alanındaki mülkünü satmayanlardan biri olan Zekeriya Bekar şunları söyledi:
“Samsun Bölge İdaresi 2. İdari Dava Dairesi, Rize İdare Mahkemesi’nin kararını kaldırdı ve bizim istinaf talebimizi kabul ederek planı iptal etti. Karar şimdi Danıştay’a gitti. Mahkeme kararı 2 Mayıs’ta aldı. Ancak ondan sonra TOKİ ihale yaptı ve müteahhit firma fore kazıklarla oraya binaları yapmaya başladı. Eğimli arazi ve istediğiniz kadar fore kazık çakın yarın o toprak kaydığında o kazıklar da kalmayacak. Hemşin mahkeme kararına rağmen talan edilmeye başlandı. Yıkabildikleri dükkanları yıkıyorlar. Ormanlık alanı ve tarım arazilerini kente dönüştürmeye çalışıyorlar.”
artigercek / Rıfat Doğan
05.08.2019