Ordu’da Maden Nöbeti Tutan Çevrecilere ‘Kirlilik’ Müdahalesi

Ordu’nun Korgan ilçesine bağlı Çoban Tepesi bölgesinde, maden arama faaliyetlerine karşı yöre halkının başlattığı nöbete gece saatlerinde jandarma ekipleri tarafından müdahale edildi. Vatandaşların ısınmak için lastik yakmasının çevre kirliliğine neden olduğu gerekçesiyle nöbet çadırı sökülürken, alandaki yakacak odunlara da el konuldu.

Yaklaşık bir buçuk yıllık aranın ardından söz konusu maden şirketinin yeniden faaliyete geçmek üzere bölgeye geleceği iddiaları, Korganlıları harekete geçirmişti. Olası bir çalışmanın önüne geçmek isteyen yöre halkı, geçtiğimiz hafta Çoban Tepesi’nde toplanarak direniş başlatmıştı. Zorlu hava koşullarına ve dondurucu soğuğa aldırış etmeyen vatandaşlar, kurdukları çadırda gece gündüz demeden nöbet tutuyordu.

Gece Yarısı Çadır Söküldü, Odunlar Toplandı

Direnişin devam ettiği alana gece saatlerinde giden ilçe jandarma ekipleri, nöbet alanındaki çadırı kaldırdı. Kolluk kuvvetlerinin bu müdahalesine gerekçe olarak ise vatandaşların ısınmak amacıyla yaktığı lastiklerin doğada kirliliğe yol açması gösterildi. Müdahale esnasında, nöbet tutanların biriktirdiği ve henüz ateşe verilmemiş olan odunların da ekipler tarafından alandan götürülmesi dikkat çekti.

Vatandaşlardan Tepki: “Siyanür Doğayı Kirletmeyecek mi?”

Gece yarısı gerçekleştirilen uygulamanın ardından kararlılık mesajı veren yöre halkı, uygulanan karara isyan etti. Çadırlarının yıkılmasına anlam veremediklerini belirten vatandaşlar, durumu şu sözlerle eleştirdi:

“Bizim ısınmak için yaktığımız bir lastik çevreyi kirletiyor da, o şirketlerin gelip topraklarımıza dökeceği siyanür çevreyi kirletmeyecek mi? Biz burada sadece lastik yakmıyoruz. Jandarma ekipleri madem buraya geliyor, çadırımızı neden söküyor? Lastik yakıyoruz diye onu aldınız, peki köşede duran ve daha yakmadığımız odunlarımıza neden el koyuyorsunuz?”

“Soğukta da Olsa Topraklarımızı Peşkeş Çektirmeyeceğiz”

Yaşanan bu müdahalenin kendilerini yıldırmak yerine birbirlerine daha sıkı bağladığını vurgulayan bölge sakinleri, mücadeleden vazgeçmeyeceklerinin altını çizerek yetkililere şu şekilde seslendi: “Buradan bir kez daha söylüyoruz; Çoban Tepesi’nde madene hayır demeye sonuna kadar devam edeceğiz. Yapılan bu hareket bizi daha çok kenetledi. Gerekirse dondurucu soğuğun altında çadırsız nöbet tutarız ancak Çoban Tepesi’ni maden şirketlerine peşkeş çektirmeyiz.”

Haber: Ordu Olay / 20 Nisan 2026

Diğer Yazılar