Ordu’daki Kurul Kalesi’nin altı, taş ocağı tarafından oyuluyor. Kale’nin tahrip edildiğine dikkat çeken Ordu Çevre Derneği, kampanya başlattı ve taşocağının kapatılmasını istedi: Tarihin altı oyuluyor, halk tepkili, yetkililer seyrediyor
Ordu Fatsa’daki siyanürlü altın işletmeciliğinden sonra kent için önemli tarihi, kültürel zenginlik alanı olan Kurul Kalesi için de kampanya başlatıldı. Ordu Çevre Derneği tarafından başlatılan kampanyada, Kurul Kalesi’nin taş ocağı tarafından tahrip edildiğine dikkat çekildi. Derneğin Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, yaptığı açıklamada şunları dile getirdi: “Yıllardır dillendirdiğimiz, eylem ve etkinlikler yaptığımız Kurul Kalesi’ne sahip çıkma çabalarımıza rağmen kalenin altı taş ocağı tarafından oyulmaya devam ediliyor. Kaya mezarlar yok ediliyor. ÇED kararı aldıkları yer bittiğinde yenisine de izin verilerek çalışmalar sürdürülüyor. Kale’de tarihi, kültürel miraslar ortaya çıkarılırken alttan oyulmaya devam ediliyor.”
Yetkililer Sessiz
Gönül, kazı sürdürülürken yetkililerin sessizliklerinin de devam ettiğini vurguladı:
“Taşocağının kaldırılması için girişimlerimiz oldu. Ankara’da Kültür Bakanlığı’yla da görüşüldü. Dernek olarak yazılarımız oldu. Gelen inceleme heyeti ne yazık ki, alanda yeterli inceleme yapmadan, uzaktan bakıp, mağaralara bile girme gereği görmeden taşocağının etkisinin olmadığına, SİT alanı dışında olduğuna yönelik karar verdiler. Hatta SİT alanının küçültülmesine yönelik talep kabul edildi ve alan küçültüldü. Yani taş ocağının çalışmalarına göz yumuldu. Bunun nedenini anlamış değiliz. Tarihi ve kültürel değerlerle taşocağı yan yana olamaz. Taşocağı kapatılmalıdır.”
Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu üyesi ve Ekoloji Birliği Eşsözcüsü Coşkun Özbucak ise şöyle dedi: “Yetkilileri tarihi, kültürel değerlere zarar veren girişimleri durdurmaya çağırıyoruz.”
Süreç Nasıl İlerledi
Ordu’nun Altınordu ilçesi Bayadı Mahallesi’nde bulunan Kurul Kalesi’nde yapılan kazılarda 2 bin 100 yıllık Dionysos, Pan ve Riton tanrıları ve Ana Tanrıça Kıbele’nin heykelleri bulundu. Tarihsel, kültürel öneme sahip kazı devam ediyor ama kaleyi alttan oyan taşocağı da devam ediyor. Taşocağı için Ordu Valisi’nin başkanı olduğu OR-GE Vakfı’na 2005 yılında Melet Irmağı’ndan malzeme alma yetkisi verilmesiyle başlatılan süreç, OR-GE’nin yetkisini iki ay sonra özel şirkete devretmesiyle bugüne kadar geldi.
Haber: BirGün
18.08.2019