Kurşunçal Ormanına: Hem HES hem maden saldırısı!

Perşembe’de bulunan Kurşunçal Ormanları’nda siyanürlü altın çıkarmak için yapılan maden arama ruhsatı ihalesi onaylandı. Altın maden sahası 1 milyon 967 bin 61 hektarlık çok geniş bir alanı içeriyor.

Hem HES hem siyanür

Siyanürlü altın arama ruhsatının onaylanmasını soL’a değerlendiren Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, ”Karadeniz’deki maden sahaları belirlenmişti. Bir yıla yakın bir süre önce bu ruhsatlar şirketlere satıldı. Siyanürlü altın arama ihalesini bir şirkete verdiler. Hangi şirket olduğu açıklanmadı henüz” dedi.

Kurşunçal Ormanları kestane ağaçlarından oluştuğunu belirten Gönül, ”İçerisinde bizim de mücadelemizin sonucunda doğal sit alanı ilan edilmiş, Çisele Şelalesi de yer alıyor. Buraya aynı zamanda HES de yapılıyor. Altın arama faaliyeti de burada yapılacak” diyerek alanın hem HES’lere hem de siyanürlü altın aramaya maruz kalacağını belirtti.

Henüz ÇED çıkmadı ama…

ÇED başvurusunun yapılmadığını söyleyen Gönül, ”Henüz ÇED raporu çıkmadı. Maden şirketinin ÇED başvurusu yok ya da var ama ortalıkta yok” dedi. 

Ayrıca ormandaki ağaçların kesilmeye başlandığını belirten Gönül, ”Ağaç kesimine başlandı. Hangi maden sahası olursa olsun, ruhsat alanı içerisinde orman varsa Orman Bölge Müdürlüğü’ne müracat ediliyor. Orman Müdürlüğü onay veriyor, hiç reddetmemiştir bugüne kadar.  Maden sahasına ulaşmak için devlet tarafından yol da yapılıyor” ifadesini kullandı

Ordu’nun merkezine yapılması demek

Talana açılan bölgenin çok geniş bir alan olduğunu hatırlatan Ordu Çevre Derneği Başkanı, ”Fatsa’dan başlayarak Perşembe’ye gelen bir sınır burası. Çok büyük bir alan. Fatsa ile Perşembe arasında araba ile 15 dakikalık bir mesafe var. Ormanlık ve tarım arazileri bunlar. Orada maden çalışmalarının yapılması demek Ordu’nun merkezinde yapmak gibi bir şey. O kadar büyük bir etki alanına sahip” diyerek sözlerini tamamladı.

Sol Gazete – 02.07.2020

Diğer Yazılar