Ordu’da maden kıyımı

Fatsa ve Ünye’de sondaj çalışmaları nedeniyle sulara ağır metal karıştı, ağaçlar kesildi.

Ordu’nun Fatsa ve Ünye ilçeleri maden işletmeciliği ve maden arama sondajları tehdidi altında. Sondaj yapılan yerlerdeki sulara ağır metal karıştığı belgelendi. CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel de, Ünye ve Fatsa arasında bulunan mahallelerde ormanlık arazi içerisinde yapılan sondaj çalışmalarını yerinde inceleyerek çok sayıda ağaç kesildiğini açıkladı.

Ordu’nun Fatsa ve Ünye ilçeleri sakinleri bölgedeki maden ocağına ve yine yakın çevresinde maden arama faaliyetlerine karşı mücadele ediyor. Maden ocağının ve sondajlarının çeşitli zararlara yol açtığını belirten bölge sakinleri, özellikle su kaynaklarının kuruduğunu, var olanların da içilemez hale geldiğini belirtti. Ünye Şenyurt köyü Tepe Mahallesi’nde farklı iki yerdeki içme – kullanma kaynak sularından geçen günlerde numune alındı. Ordu Halk Sağlığı Müdürlüğü’nde yapılan analiz sonucu suların bakteriyolojik ve kimyasal parametreler yönünden ilgili tüzüğe uygun olmadığı sonucuna varıldı. İlçe sağlık müdürü de Şenyurt Mahalle Muhtarlığı’na bir yazı yazarak kirlilik belirlenen sular için gerekli çalışmaların yapılması suların düzenli olarak temizlenmesi ve içme suyu olarak tüketilmemesi gerektiğini belirtti.

‘Ölümleri mi bekliyorlar’
Maden ve sondaj bölgesinde yaşayan Ordu Çevre Derneği üyesi Eren Atasoy, “Yıllardır bölgemizdeki maden çalışmalarının zararlarından söz ettik, engellemeye çalıştık. Sesimiz duyuldu ama duymazlıktan geldiler. Ancak zarar kapıya dayandı. Şimdi ne olacak? Su içilemez raporu var. Hâlâ maden işletmeciliğine ve sondaja göz mü yumacaklar. Suların kirlenmesi yetmedi, insanların ve hayvanların ölümleri mi bekleniyor? Su tahlilini köylü yapmadı. Devletin kurumu yaptığına göre kendi raporlarını önemserler ve gerekeni yaparlar. Siyanürle altın ayrıştıran işletme alanını genişletmek için girişimlere başlandı. Tehlike ortada. Bölgede maden işletmeciliği yasaklanmalıdır” diye konuştu.
Öte yandan CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel, Ünye ve Fatsa arasında bulunan mahallelerde ormanlık arazi içerisinde yapılan sondaj çalışmalarını yerinde inceledi. Adıgüzel, çok sayıda ağaç kesilerek sondaj çalışmaları için yol açıldığını söyledi.

Ormanlar delik deşik
Konuyu bir soru önergesiyle TBMM’ye de taşıyan Dr. Mustafa Adıgüzel şunları belirtti: 
“Bölgede zaten İngiliz ortaklı bir şirketin siyanürle işletilen altın madeni var. Bunun çevresinde insanların yaşam alanlarını, su kaynaklarını ve hatta oturdukları evleri direkt olarak etkileyen sondajlama faaliyetleri MTA tarafından köylüye de haber verilmeden yapılmaya başlanmıştır. Her sondaj alanına giden ayrı bir yol açılmak suretiyle uydudan da görüldüğü üzere ormanlar delik deşik edilmiştir.”

Cumhuriyet/Hazal Ocak
19.07.2019

Diğer Yazılar