Ordu’nun Kumru ilçesinde taşocaklarını istemeyen köylüler ilçe merkezinde tepkilerini dile getirdi. Kumru’nun Güneycik Mahallesi’nde faaliyet gösteren taşocaklarına tepki göstermek amacıyla ilçe merkezine yürüyen köylüler ellerinde taşıdıkları pankartlarla belediye binası önünde toplandı.
Köylüler burada taşocaklarının kapanması için çağrı yaptı. Kalabalık grup adına burada açıklama yapan Murat Ankara, “Bizler Kumru’nun Güneycik Mahallesi’nde yaşıyoruz. Mahallemizde bir süredir faaliyette olan taşocağı gürültüsüyle, tozuyla, nakliye kamyonlarıyla bizleri canımızdan bezdirmiştir” dedi.
“Faaliyetin iptal edilmesi için açtığımız davayı üç yıl önce kazandık, ancak şirket yeniden izin alarak bir yıldır çalışmalarını sürdürmektedir” diyen Ankara şöyle devam etti: “Bizler, mahalleye bu kadar yakın bir yerde bir taşocağı olmasının sakıncalarını ilgili kurumlara bildirdik; ancak yeterli bir yanıt alamadık. En korktuğumuz şey geçen hafta başımıza geldi ve şirketin nakliye kamyonu mahallemizin ortasından geçen yolda bir kaza yaptı. Bunun olabileceğini önceden söyledik, çünkü yolumuz dar ve kamyon sürücüleri araçlarını çok hızlı kullanıyorlar. Yolun üzerinde bir okulumuz var. Öğrenciler okula girip çıkarken korkuyorlar, aynı şekilde veliler de tedirgin. Şirket faaliyeti için izin alırken sürücülerin hız yapmayacağını, öğrenci çıkış saatlerinde okul çevresinde malzeme nakli yapılmayacağını taahhüt etmiş ama ne yazık ki bu taahhütlerini yerine getirmemektedir?”
Murat Ankara açıklamasını şu sözlerle sonlandırdı: “Şirket, kendisinin hazırlattığı ÇED Raporunda faaliyet gösterdiği alanda kaynak suyu varsa bu suyun azalmaması ve kirlenmemesi için tedbirler alınacağından bahsediyor. Ancak, suyumuz faaliyet öncesine göre azalmış, hatta zaman zaman kesilmektedir. Daha önce topraktan süzülerek gelen sular temiz akmaktayken, şimdi yağmur yağdığı anda bulanıklaşmaktadır. Şirketin ruhsat aldığı alan yaklaşık 96 hektardır, bu 960 dönüme eşit bir alandır.
ÇED raporunda projenin ekonomik ömrünün 45 yıl olduğu belirtilmektedir. Bu kadar büyük bir alanın yok edilmesi hem doğa hem de bizim için büyük bir tahribattır. Güneycik’te yaşamak bizim için imkânsız bir hale gelecektir. Biz bunu istemiyoruz, çünkü bizim gidecek bir yerimiz yok. Hele de 45 yıl bu gürültüye, bu toza, pisliğe katlanmak istemiyoruz.
Bizler sağlıklı bir çevrede yaşamak istiyoruz, bu bizim en doğal hakkımız; bu hakkı savunmak için elimizden geleni yapacağız. Bizler buralarda doğduk, buralarda büyüdük; çocuklarımız da buralarda, sağlıklı bir şekilde büyüsün istiyoruz.”
Haber: Birgün /17.11.2017