Kurumlar sorumluluğu birbirine atıyor, Fatsa’daki altın madencileri hesap vermiyor

ORÇEV Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, Fatsa’daki altın işletmesinin çalışma süreleri hakkında bilgi almak istediklerini, ancak kurumların sorumluluğu birbirine attıklarını belirterek, “Bilgi edilme hakkı gasp ediliyor” dedi

Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, Fatsa’daki siyanürle altın işletmesinin çalışma süreleri hakkında bilgi almak istediklerini, ancak kurumların sorumluluğu birbirine attıklarını belirterek şunları söyledi:

“Fatsa’daki Altıntepe maden işletmesinin çalışmasının başlama ve bitiş sürelerini hakkında bilgi elde etmek için Ordu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ve Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğüne yazdığımız yazıların hiçbirine yanıt verilmedi. Yanıtı verecek kurum arıyoruz.”

“Amaçları oyalamak”

Gönül, Ordu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne Fatsa’daki siyanürle altın işletmeciliği yapan Altıntepe şirketinin çalışmaya başlama ve bitiş süresini öğrenmek için başvurduklarını belirterek, süreci şöyle anlattı:

“Müdürlük bilginin Bakanlık tarafından vermesi gerektiğini iddia ederek yazımızı Bakanlığa iletti. Bakanlık derneğimize 25.11.2019 tarihli yazısı ile bilgiyi Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünden istememizin gerektiğini bildirdi. Biz de 16.12.2019 tarihli yazımızla talebimizi Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğüne ilettik. Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünün verdiği yanıtla başladığımız yere geldik. Bilgiyi Çevre Ve Şehircilik İl Müdürlüğünden almamızın gerektiğini belirtti.”

“Başa döndük”

Gönül, bilgi alma konusunda ısrarlarını sürdürdüklerini belirterek, “Bu kez Ordu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden 05.02.2020 tarih ve 2 sayılı yazımızla yeniden bilgi istedik. Bilgi isterken de yazışma örneklerini de ek olarak verdik. İl Müdürlüğü bu kez de bilgi vermedi. 06.02.2020 tarihli yazısı ile 11.02.2013 tarihinde ÇED olumlu kararının verildiğini, izin lisans süresinin Bakanlıkça takip edildiğini belirterek yazımızı yeniden Bakanlığa gönderdiler. Yeniden başa döndük” diyerek tepkisin dile getirdi.

“Ya süre dolduysa?”

“İşletmenin çalışma süresi dolmuşsa ne olacak?” diye soran Gönül, “İlk yazımızı 15.10.2019 tarihinde yazdık. Dört aydır yanıt alamıyoruz. Eğer işletmenin süresi dolmuşsa işletme gibi yazışma yaptığımız üç kurum da suç işlemiş olacak. Yanıt vermeyerek işletmeyi korumuş olmaktalar. Şirket alanını büyütmek için girişimde bulundu. Bilgi almamız engelleniyor. Hiçbir kurum bilgi saklama hakkına sahip değildir. Toprağımız, suyumuz zehirleniyor. Tarım zarar görüyor ama kurumlar sorularımızı yanıtlamıyor. Bu konuda hukuksal süreç başlatacağız” dedi.

Haber: Sendika.Org
23.02.2020

Diğer Yazılar