Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı fındık alım fiyatlarına ilişkin, “Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), 2017 yılı ürünü Giresun kalite fındık için 10,5 lira, Levant kalite fındık için 10 lira olarak açıkladı. Açıklanan fiyat üreticiyi memnun etmezken konu ile ilgili Ziraat odaları ve Fındık-Sen açıklamalarda bulundu.
TMO’nun levant kalite fındık için 10 TL, Giresun kalite fındık için 10,5 TL fiyatla fındık alımına başlanacağının açıklanması üzerine ilk tepkiler gelmeye başladı. TMO’nun fındık alımı yapmasının olumlu bir durum olduğunu belirten Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, fakat 12,5-13 TL gibi bir fiyat açıklanmasını beklediklerini söyledi. Serbest piyasada fındığın açıklanan fiyatları bulmayacağını vurgulayan Tütüncü, fındık üreticisinin zor bir döneme girdiğini söyledi.
Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurettin Karan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba tarafından açıklanan fındık fiyatlarını değerlendirerek “Maliyetle fiyat denk gibi görünüyor. 12 lira gibi bir fiyat açıklasaydı herkes memnun olacaktı. Üreticiye refah payı verilmeliydi. Beklentiyi karşılayamadı. Kabul edeceğimiz bir rakam değil” dedi.
Fatsa Ziraat Odası Başkanı Ziraat Müh. İbrahim Ethem Kibar “Açıklanan fiyat 500 bin fındık üreticisinin alın teriyle dalga geçmekten başka bir şey değildir. Fındıkta 2 yıldır külleme hastalığıyla birlikte ciddi boyutlara ulaşan kalite ve randıman sorunu var. Kilosu 10 liradan alınacak olan mahsulde randıman farkı ve bilumum kesintilerle birlikte üreticinin eline geçecek ödeme 9 lira seviyelerinin altına düşebilir” dedi. Başkan Kibar ; Devlet Fındık üreticisine sahip çıkmak isterken üreticiyi sahipsiz bırakmıştır, Bu yanlışın acilen farkına varılarak düzeltilmesi gerekir” dedi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ziraat Odaları olarak üreticinin nabzını sürekli tuttuklarını, onlarla iç içe çalıştıklarına dikkati çekerek, “Tüccar, TMO’nun verdiği fiyatın netini hesaplamış, kendi fiyatının altında kaldığını görmüş ve piyasa fiyatlarını hem Doğu Karadeniz’de hem Batı Karadeniz’de aşağı çekmiştir. Üreticimiz TMO’nun açıkladığı fiyata son derece tepkili. Bahçeye girmeyeceğini söyleyen, fındık ağaçlarını kesen üreticilerimiz bile var. Hükümetimiz, 500 bin fındık üreticisinin sesine kulak vermeli, sorunu görmeli, acilen TMO fiyatlarını revize ederek tepkiyi dindirmelidir. Maliyet, randıman düşüklüğü, barem kriter sorunları, nakliye masrafı, stopaj ve Bağkur kesintileri de dikkate alınmalı, üreticimizi memnun edecek bir fiyat verilmelidir” dedi.
Geçen yıl fındığın serbest piyasada 14 liradan satıldığını söyleyen Fındık Üreticileri Sendikası (Fındık-Sen) Başkanı Kutsi Yaşar “Fındık tekelleriyle alınmış bir karardır” dedi. Uluslararası fındık tekeli İtalyan Ferrero, fındık alımının neredeyse tamamını Türkiye’den karşılıyor. Ferrero’nun serbest piyasadan 8.75 liraya fındık alımı yaptığını söyleyen Yaşar, “Fındık fiyatı 10 lira olarak belirlendi. Bu, fındık tekelleriyle birlikte alınmış bir karar. Serbest piyasa 9 liradan alıyordu. Bunlar rakamı resmileştirdiler. Zulmü resmi hale getirdiler. Maliyetin altında fiyat verdiler. Maliyet rakamını bile kurtarmıyor” dedi.