TARİHİMİZE SAHİP ÇIKALIM!

Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ertuğrul Gazi Gönül, Ordu’nun en önemli tarihi arkeolojik bölgesi olan Kurul Kalesi’nin Melet Irmağı’nda bulunan taşocağı tarafından etkilendiğini, mahalle halkının zarar gördüğünü söyleyerek, yaşama hakkına engel olanlara karşı haklarını savunmaları gerektiğini belirtti.  

Ordu Çevre Derneği, dün Tahıl Pazarı’nda Kurul Kalesi’nin altında bulunan taş ocağına karşı toplandı. Mahalle halkı da ORÇEV’e destek verirken, taşocağının kaldırılması için tek yürek oldular.

“Evler toz altında”

‘Taşocağı Kurul Kalesi’ni içine alan doğal SİT alanını etkiliyor. Bu da yetmedi halkın sağlığı ve can güvenliği tehdit altında. Tarımsal faaliyetleri de olumsuz etkilenmektedir’ diyen Gönül; “Neredeyse hemen her gün atılan dinamit nedeniyle çıkan tozlar en az yarım saat bölgeyi toz içinde bırakıyor. Sürekli çalışan kırma eleme tesisi ve nakliye kamyonlarının çıkardığı toz, yaz aylarında bile mahallelinin kapı ve pencerelerini sıkı sıkı kapatmalarına neden oluyor. Değil balkona çıkıp oturmak, çamaşır asmak bile imkansız bu evlerde.” Dedi.

“Bir an önce durdurulmalı”

Çevrede yetiştirilen fındık, kivi, sebze ve meyvelerin üzerini örten toz tabakasının ürünlere zarar verdiğini aktaran Gönül; “Dinamit patlatılması nedeniyle toprak kaymalarının yanı sıra evlerde çatlaklar oluşmuş durumda. Bazı evler temelinden kayma tehlikesi ile karşı karşıya artık. Altındaki toprağı kayan fındık ocakları kururken, hasat zamanında uçma tehlikesi olan ocaklardaki fındıklar toplanamıyor. Sarsıntı nedeniyle su kaynakları birer birer yok olmuş durumda. Kurul Kayalıkları ve çevresindeki doğal yaşam için, insanların gerek beden sağlığı gerekse ruh sağlığı için artık katlanılmaz bir hal alan bu faaliyetin bir an önce durdurulması gerekiyor.

“Yaşama hakkımızı savunalım”

Gönül, “Kurul Kalesi’nin tarihi ve kültürel yapısının yok edilmesi, sadece ilimiz için değil tüm insanlık için büyük bir kayıp olacaktır” diyerek; “Bu mirası korumak en başta bu ülkeyi yöneten kadroların görevidir. Melet’i korumak, ormanı korumak, tarım alanlarını korumak, buradaki kurdu kuşu korumak yönetici kadroların görevidir. İnsanların sağlıklı bir çevrede, sağlıklı konutlarda yaşamalarını sağlamak yönetici kadroların görevidir. Bugün yöneticilere bu görevlerini hatırlatmak ve yaşama hakkımızı savunmak için buradayız. Tüm Ordu halkını bu hakkı savunmaya davet ediyoruz.” Açıklamalarını kullandı.

Haber: Ordu Hayat/Gözde Özgür
05.04.2018

Diğer Yazılar