Fatsa’da taşocağının verdiği zarar, yetkilerce tespit edilmesine rağmen, şirket kapasite artırımı başvurusu yaptı. Bakanlık başvuruyu onayladı, ÇED süreci başladı.
Ordu’nun Fatsa ilçesindeki taşocağının çevreye verdiği zararın tespitinin yapılmasına karşın, şirket ‘kapasite artırımı’ başvurusu yaptı. Fatsa’nın Salihli Mahallesi’nde yıllardır faaliyet gösteren Demirten A.Ş.’ye ait bazalt taşocağı ile ilgili, ocak çevresinde yaşayan yurttaşlar, birçok kuruma şikâyet dilekçeleri göndermiş, ancak bir türlü sonuç alınamamıştı. Bu dilekçelerden bir tanesi de şirketin, ulaşım sağlamak amacıyla Elekçi Deresi üzerine yaptırdığı menfezlerin dere yatağına zarar vermesine ilişkindi.
Bölge sakinlerinin şikâyeti üzerine Devlet Su İşleri (DSİ) 75. Şube Müdürlüğü’nün teknik personeli, geçen yılın şubat ayında inceleme yapmıştı. Bunun sonucunda da şirketin taş kırma-eleme tesisine geçiş sağlamak için yaptığı iki menfezin dere yatağındaki su akışını engellediği, ayrıca dere yatağı boyunca tesisin çevresine kontrolsüz tahkimat yapılarak dere yatağının daraltıldığı gözler önüne serilmişti.
Şirkete karşı yaptırım yapacak kurum yok!
Ordu Çevre Derneği Başkanı Gül Ersan, “Fatsa Salihli Mahallesi halkı şikayet üzerine şikayet dilekçeleri veriyor ama şirkete karşı yaptırımda bulunacak bir makam bulunamıyor” diye konuştu. “Tutanaklar tutuluyor, raporlar hazırlanıyor ama gereğini yapan yok” diyen Ersan, yetkilileri göreve çağırdı.
Gül Ersan, şunları söyledi: “Yapılan tespit sonucunda DSİ 7. Bölge Müdürlüğü Mart 2017’de, şirketin dere yatağına yaptığı bu müdahalenin can ve mal emniyeti yönünden kaldırılması gerektiğini Demirten A.Ş., Ordu Valiliği, Fatsa Kaymakamlığı, Ordu Büyükşehir Belediyesi, Ordu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne bir yazıyla bildirdi. Mahalle sakinleri, Elekçi Deresi üzerindeki menfezin kaldırılmaması ve dere yatağındaki tahribatın devam etmesi üzerine ilgili kurumlara tekrar dilekçe verdiler. Mayıs 2018’de DSİ ve Haziran 2018’de Fatsa Kaymakamlığı verdikleri yanıtlarda, yerinde yapılan incelemelerde müdahalenin hâlâ sürdüğünü tespit ettiklerini bildiriyorlardı. Eylül 2018’deyiz, yazışmalar da hâlâ devam ediyor.”
ÇED süreci başladı
Önlem alınmasını beklerken, şirketin işletmesini büyütme talebiyle karşılaştıklarını dile getiren Ersan, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Bütün bunlar olurken şirket, taşocağının kapasite artışı istemiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığına başvurdu, hazırladığı ÇED Raporu onaylandı ve ÇED süreci başladı. Salihli ve İslamdağ Mahallelerinde yaşayanların toz, gürültü, sarsıntı, heyelan, doğa tahribatı şikâyetlerinin de kapasitesinin artacağı kesin.”
Haber: Uğur Şahin/ Birgün
6.09.2018