Fukuşima’daki nükleer felaketin sekizinci yıl dönümünde bir açıklama yapan Sinop Nükleer Karşıtı Platformu üyeleri “Sinop’a nükleer santral yapmak isteyen Japon hükümetinin yaşanan felaketten ders çıkarmasını ve projeden çekilmesini istiyoruz” dedi.
Sinop rıhtım meydanında toplanan Sinop Nükleer Karşıtı Platform (NKP) üyeleri “Bugün 11 Mart 2019, Japonya’da yaşanan Fukuşima nükleer felaketinin üzerinden 8 yıl geçti. Ukrayna’da yaşanan Çernobil felaketinin üzerinden de 33 yıl geçti” hatırlatması yaparak nükleer felaketle ilgili basın açıklaması yaptı, Sinop’a yapılması planlanan nükleer santral projesinin geri çekilmesini talep etti.
“Çernobil ve Fukuşima Nükleer Santral felaketleri sırasında binlerce insan hayatını kaybetti. Fukuşima’da 160 bin kişi sekiz yıldır radyoaktiviteye maruz kalmış evlerinden uzakta yaşıyor” hatırlatması yapılan basın açıklaması şöyle devam etti:
“Radyoaktif su dünyayı en az 4 kez dolaştı”
“Ve bu insanlar ayda bir kez evlerini ziyaret edebiliyorlar. Ama geceleri kalmalarına izin verilmiyor. Nükleer enerjiye bir kez bulaştınız mı adeta bin yıl lanetleniyorsunuz. O yüzden de; Sinop ve Mersin’deki mücadele çok önemlidir.
- Fukuşima nükleer santral faciasının ardından yüksek oranda radyoaktiviteye maruz kaldıkları için evlerini belki de bir daha hiç dönmemek üzere terk etmek zorunda kalan 160 bin insanın;
- Farklı eyaletlerde istiflenmiş 9 milyon ton çuval radyoaktif atığın;
- 8 yıldır her gün okyanusa akan dünyayı en az 4 kez dolaşan 300 ton radyoaktif suyun;
- %50’si radyoaktiviteye kurban olmuş tarım alanlarının;
- %100 kirlenmiş yolların, asfaltın, açık alanların;
- Evini işini kaybettiği için intihar edenlerin,
- Radyoaktivite kaynaklı hastalıklarla yaşamak zorunda kalanların mağduriyeti karşılanabildi mi?
“Radyasyon seviyesi insan yaşamı için uygun değil”
“Okyanus ortamında radyasyon düzeyi olması gerekenden milyonlarca kat daha yüksek seviyelere çıktı. Ev ve bahçelerine radyoaktif Sezyum 137 bulaştığı için santralin 20 km çevresindeki 160 bin kişi evlerinden uzaklaştırıldı.
“1986 yılında Çernobil’de, 2011 yılında Fukuşima’da meydana gelen kazaların yaraları hala sarılamadı. Santral kazalarının yaşandığı yerlerde meydana gelen ekolojik tahribat onarılabilmiş değil. Radyasyon seviyesi insan yerleşimi için uygun değil.
“Felaketin sekizinci yıl dönümünde tam da kazanın yaşandığı saatte (Türkiye Saati İle 08:46) sosyal medya aracığıyla tepkimizi göstermek için kamuoyuna ulaşmaya çalışıyoruz;
“Türkiye’de 3 adet nükleer santral yapmak isteyen hükümete kazanın sekizinci yılında Fukuşima’yı tekrar hatırlatmak istiyoruz. Ve #FukuşimayıUnutma diyoruz.
“Size Nükleer Santral yaptırmayacağız”
“Sinop’a nükleer santral yapmak isteyen Japon hükümetinin yaşanan felaketten ders çıkarmasını ve projeden çekilmesini istiyoruz.
“Mersin’de nükleer santral yapmak isteyen ROSATOM ve Akkuyu Nükleer AŞ.’nin Çernobil ve Fukuşima’yı unutmamasını istiyoruz.
“Dünyadaki bütün nükleer karşıtlarını birlikte mücadeleye çağırıyoruz. Size Nükleer Santral Yaptırmayacağız! Nükleere İnat Yaşasın Hayat!”
Haber: Bianet
11.032019