Karadeniz yaylarında talan tam gaz sürüyor: ‘Yeşil Yol’ kılıfıyla betona boğacaklar

Gümüşhane İl Özel İdaresi, ‘Yeşil Yol Kapsamında Beton Yol’ başlığıyla bir ihale açtı. Hanzarya ile Camiboğazı Yaylası ve Camiboğazı ile Taşköprü arasındaki yaylalar betona boğulacak. Av. Demirci, “Hukuksuzluk var” dedi.

Karadeniz Bölgesi’nde 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayacak ‘Yeşil Yol’ adlı betonlaşma projesinde ısrar sürüyor. Gümüşhane’deki Hanzarya ile Camiboğazı Yaylası ve Camiboğazı ile Taşköprü arasındaki ‘yol çalışması’ için yeni harcamalara imza atıldı.

18 MİLYON HARCANACAK

Gümüşhane İl Özel İdaresi’ne bağlı Destek Hizmet Müdürlüğü karayolu inşa etmek için 30 Kasım 2022’de ihale açtı. İhale, kısımlara bölündü. “Merkez Hanzarya ile Camiboğazı Yaylası Arası Beton Yol Yapımı” kısmını, 9 milyon 132 bin TL’lik teklifle “Kar-Bir Gıda İnşaat” isimli şirket üstlendi. Firma ile idare arasında 26 Ocak’ta sözleşme imzalandı. “Merkez Camiboğazı ile Taşköprü Arası Beton Yol Yapımı” için de imzalar 27 Ocak’ta atıldı. İşi, 8 milyon 870 bin TL’lik teklifle Derman Hafriyat ile Şerif Sökmenoğlu üstlendi. Böylece Yeşil Yol için kamunun kasasından 18 milyon TL daha çıkacak.

HUKUKSUZ BİR DURUM

Yeşil Yol’a karşı hukuki mücadeleyi sürdüren isimlerden Avukat İbrahim Demirci, Yeşil Yol’la ilgili son durumu şöyle aktardı: “Danıştay, Yeşil Yol’la ilgili açtığımız davayı reddetti, Yeşil Yol’u hukuki buldu. Biz de bu kararı, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na götürdük. Dosya halen orada, temyiz aşamasında. Biz Çamlıhemşin’de, Kaçkarlar’da Yeşil Yol’la ilgili açtığımız birçok davayı kazandık. Yolları hukuken iptal ettirdik ama bu yolların hepsi açık vaziyette ve kullanılıyor. Dolayısıyla iptale ilişkin yargı kararı olsun ya da olmasın, idare yapıyor. Tamamen hukuksuz bir durum var.” Avukat Demirci, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Yeşil Yol’la ilgili seneler önce söylediğimiz, itiraz ettiğimiz her şeyi bugün yaşıyoruz. Yaylalar şu anda o yollardan dolayı yoğun bir şekilde yerleşime açılmış vaziyette. Herkes 2 bin 500 metredeki, 3 bin metredeki yaylada ev yapıyor. Yani imara açılmış durumda. Yaylalar kasaba haline gelmiş vaziyette. Yeşil Yol’un getirdiği bir süreç bu. Tüm bunların Ayder’le de bağlantısı var. Nereden baksanız hepsi bir şekilde Ayder’e çıkıyor ve Ayder’in hali ortada.”

DOKUZ YILDA 1 MİLYAR 150 MİLYON TL GİTTİ

Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nca sürdürülen yağma projesiyle Samsun, Tokat, Ordu, Giresun, Trabzon, Gümüşhane, Bayburt, Rize ve Artvin’deki yayla yollarının birbirine bağlanması amaçlanıyor. Projenin bahanesi ise turistlerin Samsun’dan Artvin’e kadar ‘daha konforlu’ ulaşım sağlamaları. Toplam uzunluğu 4 bin 631 kilometre olan yol ağında asfalt ve beton kaplama ile altyapı çalışmaları gerçekleştiriyor. Proje kapsamında geçen yıl belediye ve il özel idarelerine 266 milyon lira aktarıldı. DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Hakan Gültekin, proje çerçevesinde 2013’ten 2022’ye kadar 1 milyar 150 milyon lira kaynak kullanıldığını söylemişti. DOKAP’ın 2023 hedefleri arasında Yeşil Yol projesi de bulunuyor. Kurumun hedeflerinden bazıları şöyle:

•Turizm Master Planı kapsamında birinci öncelikli belirlenen yol güzergâhını iyileştirmek.

•Yeşil Yol güzergâhı üzerindeki turizm yatırımlarını desteklemek.

•Bölgedeki kültür varlıklarının envanterini çıkartmak, bölgenin turizm değerlerini tanıtmak ve marka değerini arttırmak.

Birgün – Uğur Şahin
31.01.2023

Diğer Yazılar