Bartın Platformu: Hattat Holding Tası Tarağı Toplayıp Amasra’dan Ayrılsın

Bartın Platformu Amasra’da taşkömürü sahasının Hattat’tan geri alınarak TTK tarafından İşletilmesi gerektiği dile getirildi.

Bartın Platformu Amasra’da termik santral kurmak isteyen Hattat Holding’in kömür çıkarmak için bir Çinli firmayla ortak olduğu ve 2000 işçi alınarak yakında üretime başlanacağı yönündeki haberlere dair açıklama yaptı. “Çinli ortak hikâyelerine karnımız tok” denilen açıklamada, Amasra B taşkömürü sahasının Hattat’tan geri alınarak TTK tarafından İşletilmesi gerektiği dile getirildi.

“HATTAT 15 YILDA 1 KG KÖMÜR ÇIKARAMADI!”

Bartın Platformu AKP’li Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç tarafından geçen hafta Hattat Holding’in yeni bir Çinli ortak bulduğu, bu ortakla Amasra B sahasında kömür çıkaracağı, bunun için de 2000’e varacak sayıda işçi alacağı yönündeki haberlerin yayılmaya çalışıldığına dikkat çekti. Hattat Holding 2006 yılında EPDK’dan Amasra’ya kurmak istediği termik santral için HEMA (Hattat Enerji ve Maden A.Ş.) adı altında üretim lisansı aldığını hatırlatan Bartın Platformu, bu lisansın süresi birkaç kez uzatılmış olmasına rağmen, şirketin yapması gereken işlemleri tamamlamadığı ve lisans süresi 11 Kasım 2019 tarihinde dolduğu dile getirildi. Hattat Holding 2005 yılında taşkömürü çıkarmak için Türkiye Taşkömürü Kurumu’ndan kiraladığı Amasra B sahasından, aradan 15 yıl geçmesine rağmen, bir kilogram taşkömürü çıkarmadığına vurgu yapan Bartın Platformu, bu gecikmeden kaynaklanan tazminatların da devlete ödemediği belirtildi.

TERMİK SANTRAL İZİNLERİ DEFALARCA İPTAL EDİLDİ

Platform, “Hukuksuz şekilde defalarca uzatılan ‘Rödovans Hazırlık’ süresi de 22 Mayıs 2019’da bitmiştir. Şirkete bundan sonra yeni bir uzatma süresi verilmesi ise yine hukuka aykırı olacaktır. Hattat Holding’in termik santral yapmak istediği Tarlaağzı ve Gömü köylerinin termik santral inşası için uygun olmadığı hem idare, hem de mahkemeler tarafından tescil edilmiş ve ÇED süreçleri ve ÇED olumlu kararları defalarca iptal edilmiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ÇED olumlu kararı verilen Hema Termik Santrali Projesi 26/12/2018 tarihinde Danıştay 14. Dairesi tarafından “oy birliğiyle” iptal edilmiştir. Buna rağmen, şirket 2019 yılında termik santralin adını değiştirip Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na tekrar ÇED başvurusu yaparak yeni bir ÇED süreci başlatmıştır” bilgisi verildi.

“BAŞARISIZ BİR SENARYO TEKRAR OYNANMAYA ÇALIŞILIYOR”

1/100 bin ölçekli Zonguldak-Bartın-Karabük Çevre Düzeni Planı’nda termik santrale yer açmak için 2016 yılında yapılan plan değişikliği kararı hakkında da 07/11/2019  tarihinde Danıştay 6. Dairesi tarafından “Yürütmeyi Durdurma” kararı verildiğinin aktarıldığı Bartın Platformu açıklamasında şu görüşlere yer verildi:

“Bu karar var olduğu sürece 2019 yılında yapılmış olan yeni termik santral ÇED başvurusunun bakanlık tarafından kabul edilmesi mümkün değildir. Zonguldak İdare Mahkemesi, platformumuzun açtığı davalar üzerine, İmar Planı’nda Amasra’da termik santral inşa edilebilmesinin önünü açmak için yapılan değişiklikleri “planlama esasları, şehircilik ilkeleri, imar mevzuatı ve kamu yararına uygun olmadığı”nı tespit ederek iptal etmiştir. Bu gelişmeler yaşanırken, işçilerinin ücretlerini dahi ödemeyerek işten atan Hattat Holding’in halkın 10 yılı aşkın bir süredir devam eden itirazlarını duymazdan gelen kim bilir kaçıncı Çinli ortak üzerinden, yeniden işçi alımı yapılacağı söylentileri yayarak kamuoyu oluşturmaya çalışılması, Bartın-Amasra halkı olarak daha önce de gördüğümüz başarısız bir senaryonun tekrar oynanmaya çalışılmasından başka bir şey değildir. Hatırlarsanız 10 yıl önce de 11 bin işçi alacakları söylentisini yayıyorlardı”

KÖMÜR SAHASI TTK’YA DEVREDİLSİN

Hattat Holding’in bölgedeki turizm, tarım, orman ve balıkçılık gibi tüm üretim biçimlerini tehdit ettiğine işaret edilen açıklamada şu talepler dile getirildi:

“Hattat Holding’e artık Amasra’da hiçbir şekilde yer yoktur. Hattat Holding tasını tarağını toplayıp Amasra’dan gitmelidir. Bunun yanı sıra, Amasra’da termik santral yapımından bir an önce vazgeçilmelidir. Termikçi şirket Hattat Holding’le yapılmış olan Amasra-B sahası rödovans sözleşmesi iptal edilmeli, bu sahadaki taşkömürü Türkiye Taş Kömürü Kurumu tarafından işletilmelidir. Böylece, yöremiz gençleri istihdam güvenliği olan gerçek bir işe sahip olabilir, iş güvenliği bakımından daha sağlıklı koşullarda çalışma olanağı bulabilirler.”

Evrensel – Özer Akdemir
24.11.2020

Diğer Yazılar