Trabzon’da köylüler HES’lerden şikayetçi: Devlet bunları başımızdan kaldırsın

Karadeniz’de yaşam alanlarına hidroelektrik santralleri (HES) kurulan yöre halkı, artık HES’lerin kaldırılmasını istiyor. Özellikle sel baskınlarından şikayetçi olan köylüler, tarım alanlarının zarar görmesinden de şikayetçi.

Elektrik Mühendisleri Odasının (EMO) Doğu Karadeniz’de HES’leri incelemek üzere düzenlediği gezinin ikinci gününde, Trabzon’a bağlı Araklı, Karadere ve Solakdere havzaları ziyaret edildi. EMO yöneticileri ve konuyla ilgili geziye katılan uzmanlar, dere yataklarının bozulması ve santral boyunca yapılan kazı ve inşaatlarla doğal yaşamın bozulduğuna dikkat çekerek HES’ler ile üretilen elektriğin yaşam alanlarına verilen zararı karşılamadığını ifade etti.

Harşıt ve Aksu vadilerine göre daha dar ve dik olan Solakdere, Karadere ve Araklı’da cephe yağışları sık olarak görülüyor. Yamaçlardan akan suyun hızının yüksek olduğu bölgede, HES’lerin yarattığı doğal tahribatın sonuçları daha yıkıcı olabiliyor. Araklı’da 18 Haziran 2019’da 8 kişinin ölümü ve 2 kişinin kaybolmasıyla sonuçlanan sel felaketinin bulunduğu alanda dört HES bulunuyor.

“BOĞAZLARI KAPATTILAR BASKIN OLUYOR”

Karadere vadisi üzerinde görüştüğümüz yöre halkı HES’ler nedeniyle yaşam alanlarının bozulduğunu ve risk altında olduklarını söylüyor. HES’ler nedeniyle su yataklarının değişmesi ve aşırı yağışla birlikyte taşkınların oluşması bölgede yaşayanların tepkisine neden oluyor. 50 yıldır burada yaşadığını ama daha önce böyle bir felakete tanık olmadığını anlatan Hikmet Köse, “Sel olduğunda komşularım hayvanlarını kurtarmak için dışarı çıktı ama ben korkudan çıkmadım. Mezralara çayırlıklara yol aldılar. Yollar boğazları kapattı ve yağmur çok yağınca baskın oluyor. Yaşamadığımız kalmadı” dedi.

“DEVLET BUNLARI GETİRDİ TEPEMİZE KOYDU”

Karadere vadisi boyunca yer alan santralden birinin evinin üzerinde olduğunu belirten Özkan isimli bir köylü, “Bakın dağın tepesinden doğru aşağı iniyor HES boruları. Devlet bunları getirdi tepemize koydurdu. Geçen yıl santralin teli rüzgardan koptu, elektrik saçıldı her yere. Evde ne elektronik eşya varsa pat pat attı” dedi.

Tellerden dökülen ama ne olduğunu bilmediğini söylediği kimyasal bir etken tarafından daha önce bahçede yetiştirdiği sebzelerin veriminin düştüğünü anlatan Özkan, fasülye ve mısır yapraklarının yapış yapış olduğunu anlattı. Özkan, “Artık devlet bunları başımızdan kaldırsın. Elektrik üretiyor diyorlar, elektriğe her gün zam geliyor. İki kişiyiz, 3 ayda 200 TL’den fazla fatura geliyor” diye konuştu. 

Evrensel/Burcu Yıldırım
25.08.2019

Bağlı Haber
http://karadenizisyandadir.net/emo-karadenizde-hesleri-inceledi-heslerin-yarattigi-tablo-vahim/

Diğer Yazılar