Talana Direnen Çifteköprü Köyü Halkından Dayanışma Çağrısı

Daha önce üç taş ocağı projesini durduran Artvin Çifteköprü Köyü halkı, aynı şirketin yeni bir talan girişimiyle daha karşı karşıya. Köy halkı şirketle mücadele için dayanışma çağrısında bulunuyor

Artvin’in ilçelerinde yurttaşlar, maden şirketlerine karşı doğayı korumak için mücadele vermeye devam ediyor. Mücadelelerin bir örneği de, Borçka-Hopa arasındaki Cankurtaran Geçidi çevresine taş ocağı açmak isteyen şirkete karşı veriliyor.

Geçidin önemli bir bölümünü içinde bulunduran Borçka’ya bağlı Çifteköprü Köyü sınırları içinde daha önce de üç taş ocağı projesi gündeme gelmiş, ancak köy halkının başlattığı hukuki mücadele sonucunda taş ocakları engellenmişti.

‘VALİLİKTEN YENİ ONAY’

Cankurtaran Geçidi yakınlarında açılması planlanan Reşit Merttürk’e ait şirket, taş ocağı için eski ruhsatta tadilat yapıp, işletme alanını daraltarak tekrar ruhsat başvurusu yaptı ve valilikten ilgili kurumların onayı ile yeniden işletme ruhsatı aldı.

Şirket böylece, daralmaya giderek 24 hektar ve altına ÇED onayı olmadan ruhsat verilebileceği şeklindeki düzenlemeden de faydalanmış oldu. 24 hektar altı işletmelere ÇED’den muafiyet tanıyan düzenleme ilk gündeme geldiğinde de hukuki mücadelenin önündeki engelleri artıracağı için tepki çekmişti.

Şirket bundan önce de 24 hektarın üstünde bir işletme alanı için ruhsat almıştı.

KÖY HALKINDAN DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Cankurtaran’ın talanına karşı çıkan köylülerin önündeki engellerden birisi de dava ücreti. Köy halkı tekrar dava açmaya girişince mahkeme bilirkişi için 10 bin TL harç talebinde bulundu. Avukat ücreti hariç mahkeme masrafları ise 12 bin TL’yi buluyor.

Cankurtaran’da taş ocağı açılmasını engellemek için mücadele eden köylüler mahkeme harcını ödeyebilmek için dayanışma çağrısında bulunuyor.

YİNE KAZANACAĞIZ

Haklı davalarını yine kazanacaklarını belirten avukat Ayla Varan, Artvin Valiliği Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nce Borçka ilçesi Çifteköprü Köyü ve Cankurtaran Mevkii’nde taşocağı ve kırma eleme tesisi için hazırlanan bir proje dosyası için ÇED gerekli değildir kararı verildiğini ifade ederek şu ifadeleri kullandı:

2 Mart 2020’de ÇED gerekli değildir kararının iptali için Rize İdare Mahkemesi’nde dava açtık.İdare dosyaya cevap verdi ancak ivedi işlerden olmasına rağmen mahkeme yürütmeyi durdurma kararını teknik bir konu olması nedeniyle keşif sonrasına bıraktı. Yapılacak keşif süresinin ardından tahmin ediyorum ki mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı alacağız. Çünkü aynı bölgede aynı şirkete karşı daha öncede açtığımız bir dava vardı ve başta yürütmeyi durdurma kararı ardından da ÇED gerekli değildir kararının iptaline karar verilmişti. Umuyorum ki yine aynı şekilde haklı davamızı kazanacağız ve bu cennet yörede bu tip tesislerin yapılmasına yargı yoluyla dur diyeceğiz

Haber: Birgün
13.05.2020

Diğer Yazılar