Karaoluk halkı Çiseli Şelalesi için ayaklandı..

Ordu-Altınordu ilçesinin tanıtımı için yıllardır gelinmek istenen noktada Karaoluk Mahallesindeki Çiseli şelalesi de HES kurbanı oldu. Şelalenin bulunduğu dere yatağına Hidro Elektrik Santrali (HES) yapım çalışmalarının başlaması nedeniyle bir çok STK’lar ve vatandaşlar Şelale çevresinde yapılan basın açıklaması ile tepkilerini ve duydukları endişelerini dile getirerek HES istemediklerini, bu proje gerçekleşirse Şelalenin özelliğini kaybedeceğini belirttiler. Ancak ne gariptir ki; böyle bir tepkinin gösterildiği toplantıya Mahalle muhtarı Hüseyin Arslan mahallesine sahip çıkması gerekirken bu toplantıya katılmayarak ilgisiz kaldı. Yapılan basın açıklaması sonrası burada görev alan bazı mahalle sakinleri gösteri yaptıkları gerekçesiyle Jandarmaya ihbar edilerek suç duyurusunda bulunuldu. Açıklama nedeniyle HES inşaatında görev alan işçiler de çalışmaya ara vererek mahalle meydanında beklemeye başladılar. Merak edilen konu ise Karaoluk halkının sesine kulak veren birileri olacak mı?

Altınordu İlçesine bağlı Karaoluk Mahallesi Çiseli şelalesi Dünyaya tanıtım için Ordu valiliği, Turizm Bakanlığı ve bütün sivil toplum kuruluşları, kamu kurumları  ve Belediyeler tarafından yapılan reklam tanıtım çalışmalarından  sonra bir çok yabancı ülkeden gelen turistlerin  merak ederek gezdiği yer  haline gelen Çiseli Şelalesi  HES yapımına başlanmasından sonra tarihi değerini ve özelliğini kaybetmek üzere…Şelalenin bulunduğu yere 1 Km yukarısındaki bölümde devam eden HES yapımı çalışmalarını protesto etmek için bir çok STK’lıların ve Mahalle halkının tepki göstereceğini  öğrenen Mahalle Muhtarı Hüseyin Arslan düğün bahanesiyle İstanbul’a gitti.. Mahalle Muhtarının buraya HES yapımına ilgisiz kalması ve kulak ardı etmesi mahalle halkının tepkisine neden oldu.

Bugün Karaoluk Çiseli Şelalesi bazı Mahalle sakinlerinin yanı sıra bir çok STK’ların ve basın mensuplarının katılımıyla Mersan Mühendislik Enerji Üretim Doğalgaz İnşaat ve Endüstri San. Tic. Ltd. Şti. tarafından yapımına başlanan HES inşaatını protesto etmek için Mahalle halkı yetkilileri uyarmak için son sözlerini söylediler ve yetkili kişileri göreve davet ettiler. Ordu Atatürkçü Düşünce derneğinin de desteklediği  protesto gösterisinde Mahalle öğretmenlerinden  Aysel Beyazıt, Mahallenin eski muhtarı Necmi Arslan, mahalle halkından Selçuk Arslan ve bazı mahalle sakinleri Mahallelerinde HES istemedikleri konusunda ortak birer konuşma yaptılar.

KONUŞMACILAR ŞU GÖRÜŞLERE YER VERDİLER:

Altınordu İlçesi, Karaoluk Mahallesi sakinleri olarak yaşadığımız bu yerde, sonradan HES inşaatı olduğunu öğrendiğimiz bir faaliyetle karşı karşıyayız. Yıllar önce HES’ten bahsedilmiş, ancak herhangi bir çalışma yapılmamıştı. Kurşunçal Şelalesinin döküldüğü yerde, birkaç ay önce başlayan taş kırma faaliyetini görünce mahalledeki istinat duvarları için taş kırılıyor zannettik. Çalışmalar ilerledikçe araştırma gereği duyduk ve bunun bir HES faaliyeti olduğunu öğrendik.

Bugün yapılan HES çalışmasıyla, özellikle dere yatağında yapılan tahribat ve sahiplerine bile haber vermeden fındık bahçelerinde açılan yollar, buraların göz göre göre yok olmaya başladığını gösteriyor. Daha dün, şirketin kamyonlarını dere yatağına hafriyat boşaltırken yakaladık. Jandarmaya haber verdik, tutanak tutturduk.

Projenin inşaatı daha yeni başladı, bittiğinde ve HES çalışmaya başladığında burada yaşamanın imkânı kalmayacak; burası artık bizim mahallemiz olmaktan çıkacaktır.

Doğa bir bütündür; derenin suyunu alırsanız, orada balık da olmaz, bitki de olmaz. Derenin etrafındaki hayat biter. Bizler de biteriz.

Size elektrik üreteceğiz diye yukarıda suyu tutarsanız aşağıda Kabaçağlayan kurur, siz cebri borular döşemek için yollar açarsanız Kısık Kumlugöl Kanyonu toprakla dolar. Özellikle suyun çok az aktığı yaz aylarında bu kanyonda hiç su kalmayacağı gibi Çiseli Şelalesinin suyu da azalır.

Bizler, mahalleli olarak ilgili kurumlara dilekçeler yazdık, hukuki olarak gereken çalışmalara da başlıyoruz.

Burası turizm ve tarım alanıdır. Burası dağcılık ve doğa sporları için çok uygun bir yerdir. Kabaçağlayanın hemen yanında çok büyük bir mağara vardır. Burası için Tabiat Varlıkları Koruma Kuruluna dört yıl önce dilekçe verilmiştir, koruma altına alınsın diye. Bir an önce koruma kararının çıkmasını istiyoruz. Burası sadece Orduluların günübirlik geldikleri bir yer değil artık, şelalelerimizi görmek için dünyanın dört bir yanından turistler gelmektedir.

Biz burada HES istemiyoruz. Buraların doğal güzelliği korunarak, betonlaştırılmadan turizm alanı olmasını istiyoruz dediler.

JANDARMAYA ŞİKAYET ETTİLER..

Mahalle sakinlerinden Selçuk Arslan’ın Ordu valiliğinden Şelale  mevkiinde basın açıklaması için izin almasına rağmen, proğramdan sonra kendisi Jandarmaya şikayet edildi. Mahalledeki şelalenin korunması konusunda şahsi değil, mahalle adına mücadele eden ve çaba gösteren kişinin Jandarmaya şikayet edilmesi de halkın toplum adına gösterilen çabalara karşı ne derece duyarlı olduğunun göstergesidir.

Haber: yöngazetesi

Diğer Yazılar