Karagöl Sahara Milli Park sınırları içindeki HES projesine ÇED onayı

Arten Elektrik’in Artvin’in Şavşat ilçesinde planladığı ve bir kısmı Karagöl-Sahara Milli Parkı sınırları içerisine denk gelen Armutlu I-II hidroelektrik santrali için 26 Ekim’de yapılan İDK toplantısı sonucu ÇED raporu yeterli bulundu ve halkın görüşüne açıldı.

Artvin Valiliği İl Çevre ve Şehircilik sitesinde yapılan duyuruya göre,” Artvin Şavşat ilcesinde ARTEN Elektrik Üretim Ve Makina SAN. TİC. LTD. ŞTİ.tarafından yapılması planlanan ARMUTLU I-II Regülatörleri ve HES Projesi projesi ile ilgili olarak hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonunca (İDK) yeterli bulunup nihai kabul edildi. Komisyonun sonuçlandırdığı Çevresel Etki Değerlendirme Raporu halkın görüş ve önerilerini almak üzere Artvin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde ve Bakanlıkta on(10) gün görüşe açılacak” ifadesi yer aldı.

2013 yılında gündeme gelen proje, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı‟na sunularak İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenip değerlendirilmiş ve söz konusu proje hakkında T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” kararı verilmişti.  Bununla birlikte bölgede yaşayanlar  ÇED Olumlu Kararının iptali için Rize İdare Mahkemesi’ne dava açılmış. Rize İdari Mahkemesi tarafından ÇED Raporu‟nun yetersiz olduğu ve eksikleri bulunduğu sonucuna vararak  “ÇED Olumlu” kararını  iptal etmiş ve 2015 tarihinde Danıştay 14. Daire tarafından bu karar onanmıştı. 

Şirketin Yeniden  Hazırladığı ÇED’de Kamu Yararı

Rize İdare Mahkemesi’nin ve Danıştay’ın  ÇED Olumlu Kararı’nı iptal ettiği proje için şirket iptal gerekçelerini düzelterek yeniden hazırladığı ÇED Raporu 01.12.2016 tarihinde yapılan İDK toplantısında görüşüldü ve eksikliklerin giderilmesi için toplantı tarihi olarak 26 Ekim 2017 tarihi verildi.

Rize idare mahkemesinin ÇED olumlu kararını iptal gerekçelerinden biri olan “Projenin Karagöl-Sahara Milli Parkı sınırları içerisine denk gelen kısmı için milli parkın ekosistemine ve biyoçeşitliliğine olan etkisi yönünden ayrıntılı inceleme ve çalışma yapılmadığı” yönündeki değerlendirmesine istinaden şirket, projenin milli park sınırları içerisinde yer alan bölümü için Revize Uzun Devreli Gelişme Planı(UDGP) çerçevesinde tekrar inceleme ve değerlendirme yapılması konusunda T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığının görüşüne başvurdu. T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı XII. Bölge Müdürlüğü’nün görüşüne göre; Uzun Devreli Gelişme Revizyon Planı’nda “3.2.2.2. Sürdürülebilir Kullanım Bölgesi” başlığı altında “Milli Parkın Karagöl ve Sahara Bölümlerini birleştiren Laşet Suyu (Değirmen Deresi) ve Nanep Deresi bulunmaktadır. Bu hat içerisinde kamu yararı öngörülen faaliyetler talebe ilişkin ekolojik değerlendirme raporu kararları doğrultusunda yapılabilir.” ifadesinin yer almakta olduğu ve tespit edilen sorunlar kapsamında alınması gereken tüm tedbirlerin uygulanması şartıyla projenin gerçekleştirilmesinin uygun görüldüğü yer aldı.

Armutlu HES Projesi, Karagöl-Sahara Milli Parkı içerisinde Karagöl ve Sahara bölümlerini birbirine bağlayan koridoru oluşturan derelerden Mansuret Çayı‟nın memba kolu olan, Veliköy deresi ve Nanep deresi üzerinde planlanmakta.

Haber : Karadeniz İsyandadır
13.11.2017

İlgili haber: http://karadenizisyandadir.net/danistayin-durdugu-hes-icin-yeniden-basvuru/

ÇED Raporu için TIKLAYIN

Diğer Yazılar