Gümüşhane’de talan bitmiyor

Dipsiz Göl skandalının yaşandığı Gümüşhane’de yeni bir altın işletmesi için sondaj çalışmaları başladı. Doğal güzelliklerle dikkat çeken bölgedeki madene karşı köylüler yargıya başvuracak

Dipsiz Göl’ün yok edilmesi ve altın madenlerinin yarattığı tahribatla gündemde olan Gümüşhane’de yeni bir altın işletmesi için sondaj başladı. Şiran ilçesindeki Kırıntı Köyü’nün ormanlarında yapılan arama faaliyeti, köyün yer aldığı Kelkit Vadisi boyunca Giresun sınırına doğru genişletilmek isteniyor. İki ilin köylerini de etkileyecek sondajlar bölgedeki doğal koruma alanlarının sınırlarına doğru büyüyecek. Kırıntı Köyü’nde Kara Kavak adlı tabiat anıtı da bulunuyor.

Bölge sakinleri şirketin adının gizli tutulduğunu ve Devlet Su İşleri’nin (DSİ) yapımını sürdürdüğü baraj göletinin sondajların etkisi alanında kaldığını aktardı. Maden açılırsa vadi boyunca yaklaşık 20 köyün ihtiyacını karşılayan su kaynaklarının siyanürden etkilenebileceği bildiriliyor.

Kelkit Vadisi’ndeki köyler madene karşı mücadele kararı aldı. Hukuki süreci başlatmak isteyen bölge halkına destek olan Gümüşhane Dayanışma Platformu, İstanbul’da bir basın açıklaması yaptı. “Toprağın altına bakan üstündeki hazineyi göremez” diyen platform üyeleri herkesi madene karşı dayanışmaya çağırdı.

BÖLGE SİYANÜR KISKACINDA

Bölgede inceleme yapan CHP heyeti, Eylül ayında bir rapor hazırlayarak Koza Madencilik ve Yıldızlar Holding’e ait altın işletmelerinin ile verdiği zararın boyutlarını ortaya koydu. Raporda yer alan tespitler şöyle:

>>Yıldız Maden’de çalışan Rıdvan Doruk’un siyanürle zehirlenerek öldüğü Adli Tıp Kurumu raporuyla belgelendiği halde Gümüşhane Cumhuriyet Başsavcılığı takipsizlik kararı verdi.

>>Temmuz 2019’da Yıldızlar Holding’e ait tesislerde atık barajına su basan plastik boru patladığı için su kaynaklarına atık suyu karıştı.

>>Koza Madencilik’e ait Mastra’nın etki alanındaki Dibekli Köyü’nde 192 yurttaş içme suyundaki kirlilik nedeniyle zehirlendi. Valilik ve şirket yetkilileri kirliliğin kanalizasyondan kaynaklandığını iddia etti.

>>Gümüşhane Valiliği denetim yetkisini şirketler eliyle yürütüyor. Kirliliği ölçmek için alınan su örnekleri maden tesislerinin laboratuvarlarında incelendi.

>>Toz ve kirlilik arı ölümlerine yol açtı. Arı ölümleri nedeniyle meyve ve sebze verimi de düştü. Yetiştirilen az sayıdaki ürün de bölge pazarlarında “siyanürlüdür” denilerek alınmadı. İl Çevre Durumu Raporunda madenciliğin tarıma etkisinden söz edilmedi.

Haber: Birgün/ Dilek Yeğin
27.11.2019

Diğer Yazılar