Giresun Çöp Tesisi Çevreye Zehir Saçıyor

Giresun ili Görele İlçesi Çavuşlu Beldesinde yapımı yıllardır devam eden bir açılıp bir kapanan çöp tesisi zehir saçıyor. Giresun ve sahil kesimindeki tüm ilçelerin çöplerini işlemek üzere Yerel, İdari ve Danıştay’ın yapılamaz, Bilirkişinin olumsuz kararına rağmen açılıp işletilen çöp tesisine yönelik tepkiler büyüyor.

Bölge insanının tüm itirazlarına rağmen inşaatı başlatılan Giresun Görele İlçesi Çavuşlu Beldesi Taşocağı Mevkiindeki Katı Atık Bertaraf Tesisi 2015 yılının Kasım ayında katı ve sıvı atık kabulüne başlayarak düzenli depolamaya geçmişti. Yaklaşık 3 ay faaliyete devam ettikten sonra 2016 yılının Şubat ayında Ordu İdare Mahkemesinin ÇED iptal kararından dolayı Çavuşlu Belediyesi tarafından mühürlenerek tesis faaliyetine ara vermek zorunda kaldı. Giresun Valisi Hasan Karahan’ın talimatıyla jandarmanın yoğun güvenliği altında 2 gün sonra mühür fekki yaptırarak tesisi yeniden açılmıştı. Ancak Mahkeme kararına göre ÇED raporundaki eksiklikler giderilmediği için tesis faaliyete geçememişti.

Katı Atık Tesisine ÇED gerekli değildir kararı

O tarihten bu yana eksiklikleri bir türlü giderilemeyen tesise Giresun Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından 10.04.2017 tarihinde “ÇED Gerekli Değildir” kararı verildi. Bağlı Belediyelere gönderilen talimatta 11 Nisan 2017 tarihinden itibaren çöplerin Çavuşlu Katı Atık Bertaraf tesisine götürülerek dökülmesi tebliğ edildi. Ancak referandum sürecinde olunduğu için çöp alımına 16 Mayıs tarihinden itibaren başlandı.

2017 Mayıs ayından yeniden işletilmeye başlanan çöp tesisini yakından takip eden Çavuşlu Haber Portalı Yayın Koordinatörü Murat ÖZARSLAN çöp tesisinden çıkan atık suların dereye nasıl karıştığını görüntülerle belgeledi. Mayıs ayından beri faaliyet gösteren çöp tesisinin vahşi bir depolama sistemi ile işletildiğini belirten Özarslan ÇED raporunda sunulan ayrıştırma tesislerinin kaldırıldığı ve çöplerin gelişi güzel depolandığını belirtti. Özarslan “ alana günden 500 – 600 ton civarında çöp dökülüyor, hiçbir ayrıştırmaya tabi tutulmayan çöplerden çıkan sular bölgenin içme su kaynağı olan dereye bırakılıyor. Bu derenin biraz aşağısında belediye tarından açılan 3 kuyudan evlerimize su dağıtılıyor, çöp tesisinin üstünde yüzlerce martı mikrop taşıyor, tehlike büyük, yetkililer duruma biran önce el atmalı” dedi.

Arıtma ve ayrıştırma ünitelerinin eksikleri giderilmesi gerekirken tam tersine sökümü yapılarak kaldırılan tesisin etrafına içerisi gözükmesin diye 3 mt. yüksekliğinde saç levhalar ile kapatılırken, diğer taraftan 4 mt. yüksekliğinde istinat duvarı da çekildiği görüldü. Beldenin üçte ikisini kaplayan çöp kokusu vatandaşların özellikle yaşamını olumsuz etkilemeye başladı.

Halk ve Yerel İdare Karşı

Bölgede yaşayan köylülerin yoğun tepkisi ile karşılaşan tesis açılmadan pek çok defa eylem yapılmış, 2012 yılında 500 kişilik grup kolluk kuvvetleri ile karşı karşıya kalmış “Çöpe Hayır, Oy Verdik Çöp Verdiler, Vali Kanunsuz İş Yapma’ diyerek vali protesto edilmişti. Çavuşlu Belde Belediye Başkanı Hüseyin Arslan’ın da katıldığı eylemde “Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vererek ‘katı atık bertaraf tesisi yapılamaz’ dediği yere yeni bir ÇED raporu hazırlayarak, kolluk kuvvetlerini dikerek, eski tesisin üzerine de beton dökerek çalışmaya başladılar. Yargının ‘yapılamaz, bir çivi dahi çakılamaz’ dediği yere inşaat yapılıyor. Burada yapılacak tesise ancak Çavuşlu halkı karar verebilir. Çavuşlu halkının gönlü ve kararı alınmadan buraya bir tesis yapılamaz. Çavuşlu’nun suyu bu dereden geliyor. 2 binin üzerinde insan bu dereden akan suyla yaşıyor. Çavuşlu kurban seçiliyor. Kesinlikle bu tesisi yaptırmayacağız” diyerek halka destek vermişti.

Çavuşlu Belediyesi ÇED gerekli değildir raporuna istinaden Samsun Bölge mahkemesine çalışmaların durdurulması ve tesisin kapatılması için yeniden dava açtı.

Diğer Yazılar