ÇED dosyasından: Karadeniz Sahil Yolu halkı kıyıdan kopardı

Uzmanların uyarılarına aldırış edilmeden açılan ancak yaşanan çökmelerle sık sık gündeme gelen Karadeniz Sahil Yolu için yıllar sonra gelen tespit: Kentlinin kıyıdan kopmasına neden oldu.

Giresun Bulancak Belediyesi tarafından kıyıya yapılması planlanan dolgu ile ilgili ÇED tanıtım dosyasında Karadeniz Sahil Yolu’nun kentlinin denizle bağını kopardığı tespiti yer aldı. 

Yapımı bitmek bilmeyen Karadeniz Sahil Yolu’nun ilk ihalesi 1987’de yılında yapılmış, yolun inşa sürecinde birçok hükümet ve bakan değişmişti. Açılışı 2007 yılında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan Karadeniz Sahil Yolu, 542 kilometre uzunluğuna sahip. Sahil Yolu, Sakarya, Düzce, Zonguldak, Bartın, Kastamonu, Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Ardahan, Kars illerinden geçiyor.  

UZMANLARIN UYARILARINI DİNLEYEN OLMADI

Karadeniz’de şiddetli yağmur ve fırtına nedeniyle kıyıda oluşan dev dalgaların altında kalan Yol’da sık sık çökmeler yaşanırken, yolun Karadeniz’in doğasına zarar vereceği ve halkı denizden koparacağı yönündeki uzman uyarılarına da kulak asan olmadı. Giresun ve Trabzon’da yapılması planlanan dolgu projelerinde de uzmanların yıllar önce eleştirdiği Karadeniz Sahil Yolu hakkında benzer tespitler yapıldı. 

YILLAR SONRA: KARADENİZ SAHİL YOLU HALKI DENİZDEN KOPARDI 

Son yıllarda Karadeniz bölgesinde artan kentsel dönüşüm ve inşaatlar nedeniyle ortaya çıkan hafriyatın nereye döküleceği büyük sorun haline gelirken, kıyı dolguları belediyelerin bu sorununa da çözüm üretir noktaya geldi. Bunlardan biri olan Giresun’un Bulancak Belediyesi, 70 bin metrekare dolgu ile denizi doldurarak hem bu hafriyat sorununu çözmeyi hem de üzerine kapalı fuar alanı yapmayı planlıyor. 

Belediyeye ait dolgu projesine ait tanıtım dosyasında projenin yapılma gerekçesi olarak “Karadeniz Sahil Yolu nedeniyle kıyıyla bağlantısı kesilen kentlinin yeniden kıyıyla buluşması” gösterildi. Proje dosyasında Karadeniz Sahil Yolu için şu tespit yapıldı: “Kıyı kesiminde gerçekleştirilen ulaşım odaklı uygulamalar neticesinde (Karadeniz sahil yolu) karayolu kentlinin sahil-deniz sisteminden kopmasını beraberinde getirdi ve kentin temel karakteristiğini bozarak kamusal kullanıma engel teşkil etmiştir.”

DOLGU YOL YANINA DENİZ DOLGUSU

Projenin içeriği hakkında “Bulancak halkının yeniden sahil-deniz sistemi ile ilişkisini kurarak sosyal yapının gelişmesini sağlamaktır. Planlanan faaliyet kıyı kenar çizgisinin deniz tarafında gerçekleştirilecek olup kaplayacağı alan yaklaşık 70 bin metrekare’dir” ifadeleri kullanıldı. 

Trabzon’a bağlı Vakfikebir Belediye Başkanlığı tarafından planlanan  “kıyı ve sahil düzenlemesi Amaçlı dolgu alanı” projesi dosyasında da benzer bir şekilde “İlçe yerleşmesinin, dar bir kıyıya sahip olması, karayolunun kıyı ile kent arasında doğal bir eşik oluşturması, halkın deniz ile ulaşımını olumsuz etkilemiş ve kıyı kesiminin yeniden planlanmasını zorunlu kılmıştır” ifadeleriyle Karadeniz Sahil Yolu eleştirildi. Elli bir hektarlık sahil dolgu projesinin “teknik altyapı alanı, açık spor alanı, güneşlenme ve sportif amaçlı” olacağı ve bu sayede halkın kıyı ile bağının yeniden kurulacağı kaydedildi. 

KARADENİZ SAHİL YOLU TARİHÇESİ 

Samsun’dan Sarp sınır kapısına kadar uzanan Karadeniz Sahil Yoluyla ilgili ilk büyük ihale, 1987 yılında, trafiğin en yoğun olduğu Çarşıbaşı-Trabzon-Araklı kesimi için yapıldı. Projenin planlanan sürede tamamlanabilmesi ve yolun hizmete açılabilmesi için 1997 yılından itibaren ihale edilen kesimlerin, dış kredili olarak yapılması kararlaştırıldı. 16 ayrı bölümden 12 kesimde dış kredi, 4 kesim ise bütçeden finanse edilerek çalışmalara başlandı. Bu noktadan itibaren süreçte birçok hükümet ve bakanın görev aldığı yolun yapımı AKP’li yıllarda tamamlandı. 

Yaklaşık 4.2 milyar dolara mal olan Karadeniz Sahil Yolu’nun inşasında, 138 milyon metreküp kazı-dolgu, 180 milyon ton tahkimat, 3 milyon metreküp beton imalatı gerçekleştirildi. Yolun 559 kilometre olan uzunluğu, yapılan 17 kilometrelik kazıyla, 542 kilometreye düşürülürken, bu kazıların 15 kilometresi Bolaman-Perşembe yolunda, 2 kilometresi de Samsun çevre yolunda yapıldı.

Yaklaşık 4.2 milyar dolara mal olan 542 kilometrelik Karadeniz Sahil Yolu’nda, 27 kilometre uzunluğunda 263 adet köprü, 41 kilometre uzunluğunda 12 adet tek tüp tünel, 18.5 kilometre uzunluğunda 20 adet çift tüp tünel yer alıyor.

Haber: ArtıGercek/ Rıfat Doğan
18.3.2019


 

Diğer Yazılar