Bizim altınımız su ve fındıktır

Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde altın madeni arama çalışmalarında yaşanacak doğa talanına karşı harekete geçen yöre halkı Alaplı Çevre Platformu’nu kurdu.

Zonguldak’ın Alaplı ilçesindeki ormanlık bölgede maden şirketinin ağaç katliamı yapmasına yöre halkı tepki gösterdi. Bölgede CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Gümeli Belediye Başkanı Ahmet Saydam ve Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin’in de katıldığı bir gözlem gezisi yapıldı. Kanadalı Centerra Gold’un ve Türkiye uzantısı Öksüt Madencilik’in taşeron firmalar aracılığıyla altın madeni aramasını durdurmak isteyen bölge halkı Alaplı Çevre Platformu’nu kurdu.

Platform üyeleri, köylülere ve Zonguldak Valiliği’ne ‘bakır arıyoruz’ diyen Centerra Gold’un internet sitesinde bölgedeki altın rezervini yayımladığını ancak daha sonradan kaldırdığını ifade etti. Platform üyeleri, yaklaşık üç yıldır bölgede faaliyette bulunan firmanın altın aramak için 12 kuyu açtığını saptadı. Aşağıdağ Köyü Orman Kooperatifi Başkanı Mustafa Sevim, Centerra Gold’un altın arama faaliyetlerini durdurmak için Zonguldak İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Alaplı Çevre Platformu’nu kuran üyeler şu açıklamalarda bulundu: “Alaplı’nın örneği az görülen doğal zenginlikleriyle ünlü bölgelerinde altın madeni çıkarılması için kuyu açma esnasında kullanılan bentonit ve sonraki aşamalarda kullanılması kaçınılmaz olan siyanürün yaratacağı tehlikeler Kazdağları ve Bergama’daki gibi bir talanla karşı karşıya geleceğimizi gösteriyor. Alaplı ormanlarındaki onlarca çeşit bitki ve hayvan türünün göreceği zararın yanı sıra Alaplı’yı besleyen su kaynaklarından siyanürlü su içmemiz de kaçınılmaz olacak.”

FINDIĞIMIZ DA TEHDİT ALTINDA

Bölgenin en önemli geçim kaynağı olan fındığın da madenden olumsuz etkileneceği belirtilen açıklamada, “Fındık üretiminin bu yıl 15 bin ton olması bekleniyor, yarısı bu alandan geliyor. Bugün 7 bin ton fındık 100 Milyon TL gelir getirir. Fındık da tehdit altında. Bizim altınımız su ve fındıktır” dendi.

BirGün – 3.09.2019

Diğer Yazılar