Bartınlılardan Orhan Kural hakkında suç duyurusu: Banka transferlerini inceleyin

Bartın Platformu üyeleri, Amasra’da termik santral kurmak isteyen Hattat Holding ile Türkiye Taşkömürü Kurumu arasında, Amasra-B kömür madeni sahası davasında bilirkişi raporu hazırlayan Prof. Dr. Orhan Kural hakkında, ‘görevi kötüye kullanma’ ve ‘gerçeğe aykırı bilirkişilik’gerekçeleriyle suç duyurusunda bulundu.

Diken‘den Doğu Eroğlu‘nun haberine göre, Kural’ın, özel konferanslarına katıldığı ve görünürlük kampanyalarını yürüttüğü Hattat Holding ile Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) arasında, Amasra-B kömür sahasının rödovans usulüyle işletilmesine ilişkin sözleşmeden doğan uyuşmazlık için şirket lehine hazırladığı bilirkişi raporu hakkındaki haber Diken’de yayınlanmış, Kural ilgili davadan söz etmeksizin haberi yalanlayıp suçu ‘sigara lobisi’ne’ atmış, 19 Ocak’ta bir basın toplantısı düzenleyerek bir dizi suç duyurusunda bulunacağını açıklamıştı.

Amasra’daki termik santral projelerine karşı çıkan Bartın Platformu Kural’dan önce davrandı. Termik santral projesinin planlandığı Gömü ve Tarlaağzı köylüleri ve Bartınlı yurttaşlar, Amasra adliyesi önünde bir basın açıklaması yaptı. Kural hakkında ‘görevi kötüye kullanma’ ve ‘gerçeğe aykırı bilirkişilik’ gerekçesiyle suç duyurusunda bulunan Bartın Platformu’na mensup yurttaşların Amasra başsavcılığından talepleri arasında, Hattat Holding ile Kural arasındaki dolaylı para trafiğinin incelenmesi de bulunuyor.

Kural konuyla ilgili son olarak, ‘Ahmet Hakan’la Kanal D Ana Haber’e, “Cem Yılmaz, beni küçük düşüremezsin. Cem Yılmaz bu olayı gündeme getirerek kendi reklamını yapmaya çalışıyor olabilir” diye konuşmuştu.

Tüm süreci ‘ilişkiler’ etkiledi

Amasra-B maden sahasının işletme hakkı 2005’teki rödovans sözleşmesiyle Hattat Holding’e verilmiş, ancak sahayı 2006’da teslim alan şirket, hazırlık dönemi üç kere uzatılmasına karşın madenden kömür çıkaramayınca 2015’te TTK ile Hattat Holding davalık olmuştu. Kömür çıkarmayan, dolayısıyla TTK’ya çıkarılan kömürün tonu başına rödovans bedeli de ödemeyen şirketten TTK’nın 104 milyon isteyince, madende üretime hazırlık döneminin uzatılması için Hattat Holding yargıya gitmişti.

Dava sürecinde aralarında Kural’ın da bulunduğu üç kişilik bir heyet bilirkişi raporu hazırlamış, madenden çıkarılacak kömürün enerji üretiminde kullanılacağı termik santral projesinde henüz‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu Kararı’alınmadığının da altını çizen rapor sayesinde madende üretime hazırlık süreci 36 ay daha uzatılmış, Hattat Holding 104 milyon tutarındaki rödovans bedelini ödemekten kurtulmuş, madenin işletme hakkını elinde tutmayı başardığı için yerli kömürle çalışacağı iddia edilen Hema Termik Santralı hakkında da 10 Ekim 2016’da ‘ÇED Olumlu Kararı‘ çıkmıştı. Bartın Platformu’na göre, bilirkişi raporunu hazırlayan isimlerden Kural ile Hattat Holding arasında ortaya çıkan ilişkiler, tüm bu sürecin hukuksuzluğunu ortaya koyuyor.

‘Gitmedim’ demişti, fotoğraf, video ve kupürleri sundular

Bartınlılar, savcılığa hem Kural’ın Kasım 2015 ile Ocak 2016’da Hattat Holding sponsorluğunda konferanslar düzenlediğini, bu konferanslardan sonra ‘termikçi şirketin tanıtım elemanı gibi çalışmaya başladığını’  hatırlattı hem de Kural’ın yerel gazetelere verdiği termik santral yanlısı demeçlerini, Hattat Holding’e ait maden kuyusunda tertiplemeye çalıştığı nikah etkinliği ve rekor denemesine ait yerel ve ulusal basında çıkan haberler, belge, fotoğraf ve video kayıtlarını sundu.

Kural geçen hafta yaptığı yazılı açıklamada, ‘üç yıl önce’, yani 2015’teki bir teknik gezi dışında Amasra’ya gitmediğini söylemişti. Ancak Bartınlıların savcılığa sunduğu deliller arasında, Kural’ın Ekim 2016’da ‘rekor denemesi’ öncesinde Hattat Holding’in işlettiği Amasra-B kömür sahasında basına yaptığı açıklamanın fotoğraf ve videoları da bulunuyor.

‘Banka transferleri araştırılsın’

Bartın Platformu’na mensup yurttaşların savcılıktan talepleri arasındaki en çarpıcısıysa, Hattat Holding ile Kural arasındaki hesap hareketlerinin incelenmesine yönelik olanı.

Suç duyurusunda bulunan yurttaşlara göre, Kural ile Hattat Holding arasında bir ‘maddi ilişki’ varsa, bu ilişkinin kurulabilmesi için uygun adres, Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı.  Bartınlılar suç duyurusunda, bilirkişi raporunun düzenlendiği tarihte Hattat Holding’de genel müdür yardımcısı olarak görev yapan Selim Şenkal veKural’ın hala vakfın yönetim kurulunda olduklarını de belirtti.

Yurttaşların talebi, ‘bir para transferi gerçekleştirilmişse sebebinin araştırılması amacıyla savcılık makamı tarafından vakfın tüm hesap hareketlerinin incelenmesi.’

Kural hakkında ‘görevi kötüye kullanma’ (TCK madde 257) ve‘gerçeğe aykırı bilirkişilik’ (TCK madde 276) uyarınca kamu davası açılması için suç duyurusunda bulunuldu.

Bartın Platformu, usulsüz raporla çıkar sağlayan Hattat Holding’in de hesap vermesi gerektiği görüşünde. Bu nedenle Hattat Holding lehine sonuçlanan ancak TTK’nın temyize götürmesi sonrasında Bölge İstinaf Mahkemesi’nde bulunan Amasra-B sahası rödovans davasında bilirkişilerin şirketle ilişkilerinin değerlendirilmesini ve rödovans sözleşmesi ile Hema Termik Santralı’na ait ‘ÇED Olumlu Kararı’nın iptalini de talep ediyorlar.

18.01.2018

Diğer Yazılar